Rysk historiker inför rätta för styckmord

Han var en framstående historiker som brukade imitera Napoleon Bonaparte. Men så hittades han berusad i en kanal i S:t Petersburg med kroppsdelar från sin mördade flickvän i ryggsäcken. Dådet sände chockvågor över Ryssland – nu har rättegången inletts.

Den åtalade historieprofessorn i rätten i S:t Petersburg i november i fjol.

Den åtalade historieprofessorn i rätten i S:t Petersburg i november i fjol.

Foto: Dmitri Lovetskij/AP/TT

Brott & Straff2020-06-09 20:25

Det var i november som den då 63-årige, kraftigt berusade, Oleg Sokolov räddades ur Mojkakanalen. I hans ryggsäck fanns ett par kvinnoarmar.

Kort därpå hittades fler kvarlevor efter en 24-årig kvinna i Sokolovs bostad. De visade sig tillhöra hans sambo, en tidigare student som historieprofessorn skjutit ihjäl under ett bråk och sedan styckat. Enligt åtalet sköts hon med en finkalibrig pistol varefter historikern ströp henne. Bråket ska ha utlösts av svartsjuka, skriver den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Rättegången, som inleddes under tisdagen, skulle egentligen ha startat i april men har flyttats fram på grund av coronapandemin. Intresset är mycket stort och rättsförhandlingarna flyttades från en mindre rättssal till en domstol i centrala S:t Petersburg.

– Han känner ånger, sade advokaten Aleksandr Potjujev till nyhetsbyrån AFP inför förhandlingen.

Flera anmälningar

Sokolov var tidigare mest känd som en av världens främsta Napoleonexperter och har förärats med den franska hederslegionen. Han har skrivit flera böcker om den franske kejsaren, klädde gärna ut sig till honom och uppges ha velat bli tilltalad med orden "Ers Majestät".

Men på S:t Petersburgs universitet, där han arbetade, fanns också flera anmälningar rörande sexuella trakasserier och våldsamt beteende mot kvinnliga studenter. Efter mordet riktades stark kritik mot lärosätet för att ha sett mellan fingrarna gällande professorns beteende. Över 90 000 personer har skrivit under en namninsamling med krav på en utredning av universitetet.

Dådet har också väckt debatt om det utbredda problemet med mäns våld mot kvinnor i Ryssland i stort.

Bössa, knivar och yxa

Napoleonexperten står åtalad för mord och olaga vapeninnehav. I lägenheten hittades bland annat en avsågad hagelbössa, knivar, en yxa samt ammunition och i professorns ryggsäck fanns ett elchocksvapen, skriver BBC.

Oleg Sokolov har erkänt att han dödat sin flickvän.

Historikerns advokat hävdar att hans klient är offer för "manipulativt beteende" från tredje part samt trakasserier, vilket utlöste bråket mellan honom och hans 24-åriga sambo, skriver Interfax.

Fakta: Ingen lag mot kvinnomisshandel

Det uppmärksammade styckmordet i S:t Petersburg har satt ljuset på det utbredda problemet med våld mot kvinnor i Ryssland. Människorättsorganisationer som Human Rights Watch har larmat om ryska myndigheters oförmåga att ta fall av våld mot kvinnor på allvar.

Ryssland saknar en lag mot kvinnomisshandel. 2017 genomfördes en lagändring som i princip avkriminaliserade våld i hemmet i ett land där många inte ser det som en stor sak att slå sin partner. I och med lagändringen ses en första misshandel, som inte resulterar i sjukhusvård, som en administrativ förseelse som leder till små böter eller kortare fängelsestraff.

Det ryska samhällets inställning till våld i nära relationer gör att många kvinnor håller tyst om övergreppen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!