Han tror på Trump – inte på valresultatet

För några dagar sedan ropade han ut sitt stöd för Donald Trump i ett hav av demonstranter framför USA:s kongressbyggnad.
–Jag ville stå upp mot valfusket och stödja min president, säger egenföretagaren T J Honerlaw från Ohio, en av dem som tror hårt på Trumps obevisade påståenden om fusk.

Anhängare till USA:s president Donald Trump vid demonstrationen vid kongressbyggnaden Kapitolium i onsdags.

Anhängare till USA:s president Donald Trump vid demonstrationen vid kongressbyggnaden Kapitolium i onsdags.

Foto: Jose Luis Magana/AP/TT

Utrikes2021-01-09 11:15

– Valsystemets integritet måste återupprättas. Jag är orolig för mitt land.

Honerlaw, och de som reste med honom till Washington DC för att protestera, är övertygade om att oegentligheter förekom vid presidentvalet i november – trots att alla försök att hitta belägg för att det inte gick rätt till har misslyckats.

Ett tydligt tecken på myglet är att Republikanerna vann platser i kongressen och i delstatsval trots att den republikanske presidenten förlorade, resonerar de.

– Det hände konstigheter i Pennsylvania. Och flera stater avbröt rösträknandet mitt i natten för att återuppta det senare, och då hade Joe Biden plötsligt ett övertag på hundratusentals röster, påstår Honerlaw.

– Jag har sett uppgifter i sociala medier och jag tror på mina källor.

Besviken på Pence

Valet i USA har förklarats rättvist av valobservatörer, och Trumpkampanjen har förlorat i princip alla stämningar och överklaganden av resultatet som lämnats in till domstol. I december sade justitieminister William Barr att inga bevis kunnat påvisas för det massiva valfusk som presidenten hävdar förekom.

Men Donald Trump har framhärdat med sina påståenden om ett "stulet val" och fått gensvar från sina anhängare. Enligt en opinionsmätning som public service-bolaget NPR publicerade i december har 61 procent av amerikanerna tilltro till att valresultatet är korrekt. Men bland republikaner är siffran bara 24 procent. Och 52 procent av de republikanska väljarna anser att Trump var den egentlige vinnaren, enligt en annan mätning från institutet Ipsos och nyhetsbyrån Reuters.

Det innebär att tiotals miljoner amerikaner inte tror på att demokraten Joe Biden vann valet och därför inte kommer att se hans styre som legitimt.

T J Honerlaw, som till vardags driver ett byggföretag, sitter i stadsfullmäktige i hemstaden Mason i Ohio. Han säger att han är besviken på republikanska partikamrater som vicepresident Mike Pence och senatens blivande minoritetsledare Mitch McConnell som inte stått upp för presidenten.

– De är korrupta och har förlorat mitt förtroende. Trump vann valet men segern stals från honom.

Utklädda aktivister?

Honerlaw betonar att han reste till huvudstaden som privatperson och säger att onsdagens demonstration åtminstone till en början var "lugn, fredlig och underbar". Han lyssnade på Donald Trumps tal och sedan började folkmassan röra sig genom parken The Mall och de intilliggande gatorna, mot Kapitolium.

– Jag såg äldre, folk med barnvagnar, människor med olika bakgrund och hudfärg. Folk sjöng och vissa predikade i gathörnen, berättar han.

De våldsamheter som sedan bröt ut vid kongressbyggnaden skyller han helt på den vänsterextrema rörelsen Antifa, som han hävdar hade klätt ut sig till Trumpanhängare.

– Jag skulle bli chockad om jag fick veta att någon riktig Trumpsupporter låg bakom upploppen. Alla Trumpväljare jag känner står för lag och ordning.

"Chockerande" handling

Själv stod han vid den lilla dammen framför Kapitolium och tänkte aldrig tanken att han skulle gå in i byggnaden. Trots att han var så nära säger han sig inte ha sett några tecken på oroligheter innan han på eftermiddagen återvände till sitt hotell. Där möttes han av tv-bilder av skadegörelsen och dödligt våld i kongressen.

– Chockerande och förkrossande att någon skulle göra något sådant. Och dessutom klädda som Trumpanhängare, säger han.

TT: Vad tror du kommer att hända nu?

– Det är oklart, men det ser inte bra ut för president Trump och det som skett i huvudstaden är skrämmande. Människor är oroliga för att USA är förlorat. Hur ska vi någonsin kunna ha tilltro till valsystemet igen?

Fakta: USA:s kongress

Kongressen är den federala lagstiftande församlingen i USA med säte i Kapitolium i huvudstaden Washington DC. Dess arbete löper i tvåårsperioder, den 3 januari 2021 startade det 117:e kongressmötet.

Består av senaten med 100 ledamöter, två från varje delstat, och representanthuset med 435 platser, fördelade i relation till delstaternas folkmängd.

Efter veckans avgörande senatorsval i Georgia stod det klart att Republikanerna och Demokraterna kommer att ha 50 ledamöter vardera i senaten. Den blivande vicepresidenten Kamala Harris har dock utslagsrösten så Demokraterna kommer att styra efter installationen den 20 januari. Demokraterna har även majoriteten i representanthuset med 222 ledamöter.

Ledamöterna i representanthuset går till val vartannat år. Senatorerna väljs på sex år (vartannat år löper omkring en tredjedel av deras mandatperioder ut).

Kongressen stiftar federala lagar, beslutar om skatter och anslag samt godkänner ministrar och andra höga tjänstemän. Federala tjänstemän, inklusive presidenten, och domare kan avsättas av kongressen genom riksrätt. Lagar som stiftas av kongressen kan underkännas av Högsta domstolen.

Källa: Representanthuset och senaten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om