Ut på skattjakt med GPS och mobil.

Emma Stenlund och Anton Lilja spenderar fritiden på att leta skatter i Skellefteå. Geocaching är utbrett över hela världen och får allt fler användare. ”Vi har hittat ungefär 200 gömmor” säger Emma.

11 juli 2014 09:13

Genom en applikation på mobilen, dyker de olika "cachen", gömmorna, upp.

– Det finns gratisappar, men vi har den officiella. Var vi än är kan vi genom den hitta gömmor i vår närhet, berättar Emma Stenlund.

Anton tycker om orientering och tycker att geocaching påminner mycket om det. Med hjälp av kartor på både mobil och GPS försöker de leta rätt på gömmorna. Där finns alltid en loggbok som ska signeras, men ibland finns även bytesgrejer.

– När du hittar en gömma registrerar du att du hittat den på datorn. Vill du ta en bytesgrej ska du lämna något av samma värde som det du tar, säger Anton.

Det finns flera varianter av gömmor. Vissa skriver du in koordinaterna till och är avklarad när du hittat den, medan andra har problemlösningar.

– Ibland kan det vara flera olika gömmor, till exempel med en kod och nya koordinater i varje. Sedan kan den sista gömman vara låst med ett sifferlås, säger Emma.

När de ska köra igång knappar de först in sina nuvarande koordinater, för att appen ska hitta gömmor i närheten. De väljer ut en cache att hitta, skriver in koordinaterna för cachen och sedan bär det av.

– Vi cyklar mycket, eller går. Ofta finns det en baktanke med gömställena, det kan vara en historisk plats eller fin utsikt, säger Anton.

En GPS är mer noggrann än en smartphone, med en felmarginal på bara någon meter, men både Emma och Anton tycker att en smartphone fungerar bra i början ändå.

GPSen piper till för att berätta att de anlänt till rätt plats. I en liten stenhög hittar de en vattentät låda, som legat där sedan 2005.

– Användaren som la ut den kallar sig för "blomsterflickan". Information om när den las ut och av vem står också i applikationen, säger Emma.

Hittills har vännerna hittat ungefär 200 gömmor. I Skellefteå upplever de att de är ganska själva på ungdomsfronten när det gäller geocaching.

– Det är mycket pensionärer och barnfamiljer. Det är fler nu än när vi började för ungefär tre år sedan, och det är ju roligt för då dyker det upp nya gömmor, säger Emma.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa