Ursviksskolan har varit det stora exemplet på hur personalbristen inom skolan brett ut sig under den ökade smittspridningen. Anders Bergström, Skellefteå kommuns skolchef, berättade under onsdagen att högstadiet på skolan behövt korta skoldagen på grund av hög frånvaro.
– Det har varit jättemånga som varit hemma på grund av att de provtagit sig för covid-19 och väntat på provsvaret, berättar rektorn Torbjörn Jonsson för Norran.
Under måndagen märkte skolan att personalen helt enkelt inte räckte till för att täcka upp.
– Måndagen hade vi allra mest personal borta. Vi försökte lösa dagen genom att ta in vikarier och täcka upp för varandra, men vi lyckades inte täcka alla lektioner. Det gjorde att vi var tvungna att ställa in lektioner mitt på dagen, så flera elever fick långa håltimmar, berättar Jonsson.
Lösningen blev i stället att dra ihop skoldagen. Så under tisdagen började skoldagen klockan nio, och eleverna fick få hem vid 14-tiden. Under onsdagen påbörjades samma lösning, men flera lärare hade då kommit tillbaka i skolan.
– Att korta skoldagen var helt enkelt ett sätt att undvika håltimmar och andra avbrott i undervisningen, säger rektorn.
Från och med torsdagen har skolan sett en ljusning. Majoriteten av all personal som varit borta är tillbaka, och skoldagarna har återgått till det normala.
Är detta ett alternativ om det blir stor personalfrånvaro igen?
– Om vi tvingas till det, om det är så pass många borta, så tänker jag att det ändå är det bästa alternativet under de förutsättningarna.
Att personalen återvänder innebär också att provsvaren visat sig vara negativa.
– Det är jätteskönt, just nu ser det bra ut, säger Torbjörn Jonsson och lägger till:
– Men man vågar ju inte hoppas alltför mycket i de här tiderna.