Tufft läge efter att läkare sagt upp sig

Två läkare har sagt upp sig från hälsocentraler i norra klustret i Skellefteå och det gör läget alltmer ansträngt. Det innebär att hyrläkare måste tas in för att täcka upp och att utbildningsläkarna får handledning vid andra hälsocentraler.

”Det finns många duktiga medarbetare i norra klustret. Jag har alla förhoppningar om att vi kommer att vända den negativa trenden till något positivt”, säger Camilla Andersson.

”Det finns många duktiga medarbetare i norra klustret. Jag har alla förhoppningar om att vi kommer att vända den negativa trenden till något positivt”, säger Camilla Andersson.

Foto: Jenny Petersson/Klas Sjöberg

Ursviken2021-06-17 07:30

Norran har tidigare berättat att tre sjuksköterskor vid Ursvikens hälsocentral har slutat sedan årsskiftet och den nya avdelningschefen sade upp sig efter kort tid på jobbet. Personal beskrev läget som ett ”organisatoriskt kaos” på grund av arbetsmiljöproblem, som pågått under lång tid.

Norran har även berättat att fem av åtta psykologer sagt upp sig i norra klustret senaste 1,5 åren. 

Bemanningsproblemen i klustret var så stora att Kåges och Ursvikens hälsocentraler tvingas stänga under sommarmånaderna. Beslutet beror även på att Bureå hålls öppet denna sommar.

Nu har Norran nåtts av rapporter om att två läkare dessutom sagt upp sig nyligen, en på Ursvikens hälsocentral och en på Morö Backe hälsocentral. Den ena har varit handledare för läkare som utbildar sig, den andra var medicinskt ansvarig läkare för klustret.

Närsjukvårdschef Camilla Andersson bekräftar detta. Att läkarna sagt upp sig innebär att hyrläkare tas in för att täcka upp. 

– Visst innebär det ökade kostnader, absolut, säger hon.

Samtidigt är tillgången på hyrläkare dålig sommartid.

De utbildningsläkare som fanns vid Ursvikens hälsocentral måste nu även få sin handledning på andra hälsocentraler. Att de försvinner betyder också minskad tillgång på läkare.

– Vi får täcka upp dem med hyrläkare, säger hon.

Hon tror att tillgången på hyrläkare ska bli bättre till hösten.

Arbetsmiljön pekas ut som det stora problemet på hälsocentralerna, dels arbetsbelastningen, dels problem att få till fungerande samarbeten mellan yrkesgrupper. 

– Men jag känner att vi nu har påbörjat ett bra arbete för att vända utmaningarna som enheterna har. Företagshälsovården stöttar nu vid hälsocentralerna. Det sker också regelbundna träffar med skyddsombuden.

Tillsättningen av avdelningschefstjänsten i Ursviken pågår och en ny psykolog har rekryterats till området.

– Vi ser även positiva trender.

Blev ni tagna på sängen av problemen?

– Norra området gick 28 miljoner kronor back jämfört med budget förra året. Så vi förstod att det fanns utmaningar. Jag har full förståelse för att det är väldigt ansträngt för personalen att komma tillrätta med problemen, men jag känner mig hoppfull i och med de åtgärder som vidtas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!