Sökte för sura uppstötningar men fick en spruta i axeln

Kvinnan hade problem med halsen på grund av sura uppstötningar. Men när hon besökte hälsocentralen fick hon en kortisonspruta i axeln och dessutom en allvarlig infektion.

Kvinnan, som vill vara anonym, fick inte den behandling hon önskade och blev dessutom sjuk. Bilden är inte från den aktuella händelsen.

Kvinnan, som vill vara anonym, fick inte den behandling hon önskade och blev dessutom sjuk. Bilden är inte från den aktuella händelsen.

Foto: Johan Nilsson

Ursviken2021-02-15 07:00

Det har gått 1,5 månader sedan kvinnan fick behandling och hamnade på sjukhus.  Allt började med att hon hade problem med sura uppstötningar. Hon bokade ett läkarbesök på Ursvikens hälsocentral för detta.

Väl där fick hon träffa en stafettläkare, men det rådde språkförbistring. Kvinnan ville prata om halsproblemen och de sura uppstötningarna men läkaren envisades med att prata om hennes axel.

– Han förstod inte vad jag ville. Han läste i journalen och såg att jag även hade problem med artros. Till slut han sa att han skulle hämta en spruta med kortison så jag skulle få en fin jul.

Hon försökte protestera men gick till slut med på att han stack henne i axeln.

– Man tror läkarna vet vad de gör.

Men hon reflekterade över att läkaren inte spritade området där han skulle sticka och att han inte hade handskar på sig. 

Hon fick sprutan vid lunchtid. Efter ett tag började det göra ont. Ett drygt dygn senare gjorde det mer ont.

– Helt tvärt började jag må illa och blev jättesjuk. När jag kom in till sjukhuset hade jag ett CRP på 400.

Hon hade fått en infektion efter sticket och blev inlagd med intravenös antibiotika.

– Personalen sprang i skytteltrafik och tog prover. Det är klart man blir orolig.

Hon berättar att när hon förklarat för läkare på sjukhuset vad som hänt hade de ruskat på huvudet.

– Jag kom in med halsbesvär men fick en axelbehandling som också gav en infektion, säger hon.

Hon fick genomgå en operation och låg en vecka på sjukhus. I dag äter hon fortfarande antibiotika och är inte helt återställd.

Kvinnan är i dag kritisk mot att Ursvikens hälsocentral haft en läkare som inte klarade språket tillräckligt väl och som gjort en felbehandling. Själv har hon anmält saken till patientnämnden, vilket bekräftas av kanslichefen där. 

Norran kontrollerar om läkaren har fler anmälningar mot sig. Det finns en som Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd har behandlat, som friat läkaren från felbehandling. Däremot nämns även där språkbrister.

– Hur kontrollerar arbetsgivaren att läkarna har tillräckligt goda språkkunskaper?, säger hon.

Vid kontakt med hälsocentralen har kvinnan fått veta att läkaren inte jobbar kvar och att händelsen också blivit anmäld. Men någon anmälan om felbehandling har inte gjorts, vare sig enligt lex Maria eller till IVO, enligt Marit Holmgren, tillförordnad avdelningschef. Men hon har muntligt svarat på den anmälan som kommit in till patientnämnden.

undefined
Enligt Marit Holmgren har de tagit referenser på läkaren.

Marit Holmgren bekräftar att läkaren inte jobbar kvar i Ursviken. Han är stafettläkare och de har valt att inte anlita honom mer. Anledningen ska bland annat vara språkproblemen.

Enligt kvinnan har Marit Holmgren berättat för henne att läkaren erkänt att han inte använde handskar, men nekat till att han inte skulle ha spritat behandlingsområdet.

Kvinnan blir förvånad och upprörd när hon hör att händelsen inte har anmälts enligt lex Maria eller till IVO.

– Det känns fruktansvärt. Jag vill inte att någon annan ska behöva genomgå detta.

Norran kontaktar Marit Holmgren för att ställa ytterligare några frågor. Hon svarar i ett mejl att händelsen är anmäld som vårdavvikelse och att åtgärder har vidtagits vid enheten, bland annat i form av utbildning i injektionsteknik samt sterilt arbete för samtliga läkare. Avvikelsen har även skickats till en utredare, men Norran får ännu inte ta del av den då det är arbetsmaterial.

”MLA (medicinskt ledningsansvarig) kommer att informeras”, skriver hon.

Marit Holmgren berättar även att hon samtalat med patientnämnden vid två tillfällen, åtgärder som de krävt är vidtagna och händelsen är noterad som vårdskada.

När det gäller referenser och eventuella IVO-anmälningar skriver hon att de alltid tas på läkare som tjänstgör som stafettläkare och att detta görs centralt.

”I detta fall gjorde enheten ytterligare förfrågan med annan hälsocentral i Skellefteåområdet som haft läkaren hos sig en tid och de uppgav goda medicinska kunskaper”, skriver hon.

Frågor som rör patienten vill hon inte besvara på grund av sekretessen.

Norran frågar patientnämndens kanslichef Peter Sjöstedt hur han anser att hälsocentralen borde agera.

– Jag har tidigare varit chef på en vårdcentral och hade jag fått i det här ärendet hade det skrivits en avvikelse, det är rutinen om man får in ett sådant ärende och jag skulle utreda det. Sedan vet jag inte om det även skulle gå vidare till en chefsläkare för bedömning.

Uppdatering 10.30:

Verksamhetschef Helene Mikko meddelar att utredning av händelsen pågår i nuläget. Chefsläkare tar beslut om händelsen kan bli aktuell för Lex Maria framledes.

Lex Maria

Vårdgivaren ska utreda och anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg. 

Privatpersoner kan inte göra en lex Maria. 

Som privatperson kan du informera IVO om missförhållanden i hälso- och sjukvården. Du kan också välja att anmäla ett klagomål.

Innan du anmäler ett klagomål till IVO ska du ha framfört klagomålet antingen till den verksamhet där du har fått vård eller till patientnämnden i din region. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!