Jakten på mordbrännare: spåren som kan hjälpa polisen

Vem eller vilka anlade bränderna under en och samma natt i Ursviken för en månad sedan? Svaret kan komma tack vare spår och beslag som säkrats av polisen. ”Vi tittar på samband, mönster och tillvägagångssätt jämfört med bränderna för några år sedan i samma område”, säger David Helgesson.

Stor oro efter bränderna. För en månad sedan anlades samma natt tre bränder i Ursviken. Polisens grova brott-chef David Helgesson hoppas på ett genombrott i utredningen tack vare inledd analys av spår och beslag från brandplatserna.

Stor oro efter bränderna. För en månad sedan anlades samma natt tre bränder i Ursviken. Polisens grova brott-chef David Helgesson hoppas på ett genombrott i utredningen tack vare inledd analys av spår och beslag från brandplatserna.

Foto: Veronika Åström/Torbjörn Jakobsson/Privat

Ursviken2023-10-24 18:03

Han är chef för polisens avdelning för grova brott i Västerbotten, som utreder de tre bränderna som inträffade natten mot onsdag den 20 september, vilket Norran berättade om i flera artiklar de efterföljande dagarna.

En av de drabbade var Robert Marklund som väcktes av grannen – då i full färd med att försöka släcka branden hos sig. "När det även började brinna i vår vägg så kom han och väckte oss", berättade Robert i Norran.

undefined
Det var bland annat ett litet uthus och en gammal bil som brann vid en fastighet i Ursviken natten mot den 20 september i Ursviken.

Aina Åkerström och hennes man vaknade den aktuella natten av att det luktade brandrök – och snart visade det sig att det brann i byggnader i närheten av deras hus. ”Det känns väldigt olustigt” påpekade Aina.

Ursviken har tidigare drabbats av anlagda bränder såväl 2020 som 2017. Och i något av fallen är brandplatserna 2020 och i september i år mycket nära varandra.

– Bränderna kan inte förklaras genom naturliga orsaker vilket tyder på att de är anlagda. Förundersökningarna gäller mordbrand och två fall av skadegörelse genom brand. Det finns i dagsläget ingen misstänkt eller frihetsberövad, säger David Helgesson.

undefined
David Helgesson, chef för polisens grova brott-avdelning i Västerbotten, kommenterar i dagens Norran förundersökningarna kring de anlagda bränderna i Ursviken för en månad sedan.

Vad har polisen gjort så här långt?

– Polisens tekniker har gjort platsundersökningar och platserna är sökta med specialutbildat hundekipage. Det har hållits förhör med boende i området, och vi har bearbetat inkomna tips, inhämtat kameraövervakning med mera. Vi har under utredningen säkrat en del spår och beslag som nu ska analyseras.

Vad kan du säga mer om spåren och beslagen: fotspår, klädesplagg, saker som kan kopplas till hur bränderna anlagts?

– Jag kan inte gå in på vilka spår eller beslag vi har, men jag kan bekräfta att vi har beslag och spår och vi väntar på vad analysen av dessa ska ge.

undefined
De anlagda bränderna i Ursviken har skapat oro hos de boende. ”Vi har full förståelse för att det finns stort obehag när någon sätter eld på byggnader och de stora risker som det medför”, säger polischef Lars Westermark.

Det finns brandplatser denna gång som har en geografisk närhet med bränderna i Ursviken år 2020, hur ser du på det?

– Vi tittar så klart på samband, mönster, tillvägagångssätt och om det ska kunna ge oss någon riktning. I slutändan handlar det dock om vad vi kan bevisa och där är just bränder svåra att utreda, svarar David Helgesson.

Polischef Lars Westermark, Skellefteå, förstår att otryggheten ökar vid sådana här typer av brott:

– Vi har full förståelse för att det finns stort obehag när någon sätter eld på byggnader och de stora risker som det medför.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!