Order för mer än en kvarts miljard till Ursviken

Ursviken Technology har gjort två affärer om tillsammans över en kvarts miljard kronor. En är en beställning på världens största kantpress någonsin. ”På nyanläggningssidan motsvarar det här fyra årsomsättningar”, säger vd Nicklas Jakobsson.

Vd Nicklas Jakobsson (t h) på Ursviken Technology pratar med Didrik Rytioja (t v), programmerare, och Odd Breimark, mekanisk ingenjör. Ursviken har nu tagit hem två affärer som tillsammans är rekordstora.

Vd Nicklas Jakobsson (t h) på Ursviken Technology pratar med Didrik Rytioja (t v), programmerare, och Odd Breimark, mekanisk ingenjör. Ursviken har nu tagit hem två affärer som tillsammans är rekordstora.

Foto: Lars Andersson

Ursviken2023-06-13 07:00

Han är både glad och stolt över den utvecklingsfas företaget nu befinner sig i då han sitter i kontoret med utblick över Skellefteälven, en plats som företaget verkat på sedan starten 1885.

undefined
”Vi måste leverera värdens bästa lösningar, det som ingen annan klarar av", säger Ursviken Technologys vd, Niclas Jakobsson.

– I vår värld är de här affärerna gigantiska både i ordervärde och den fysisk storlek.

I ena fallet handlar det om en kantpress, som inte bara är den största som Ursviken Tecchnology gjort utan också den största som producerats i världen.

Hösten 2019 framställde Ursviken en kantpress som var 19,8 meter lång, världens då längsta kantpress. Beställningen nu är en kantpress på 22 meter och med en presskraft på 5 000 ton.

– Den finns extermt mycket utmaningar vad gäller teknik och produktion att bygga den, säger Nicklas Jakobsson och konstaterar att precisionen måste vara optimal.

undefined
Kantpressarna från Ursviken kan vara rejält stora. Se personen som står nere till vänster.

Kantpressen är en jätteanläggning på alla sätt och vis.

– Bara pressbalkens vikt motsvarar 170 normalstora bilar. Presskraften är helt unikt. Ingen i världen har försökt sig på detta tidigare, förklarar Nicklas Jakobsson.

Den andra stora affären företaget tagit hem handlar om en tandemkantpress för rörbocknng.

– Vi kommer utveckla en helt unik lösning för kundens sätt att kombinera produktion av runda koniska stolpar och åttakantiga stolpar som kommer vara mycket mer effektivare och säkrare än tidigare.

undefined
Vd Nicklas Jakobsson (t h) på Ursviken Technology pratar med Didrik Rytioja (t v), programmerare, och Odd Breimark, mekanisk ingenjör. Ursviken har nu tagit hem två affärer som tillsammans är rekordstora.

Detta har skett under en tuff tid, påverkad av pandemin och Ukrainakriget.

– Det har varit problem att få tillgång till stål och framförallt elektriska komponenter. Ledtiden på halvledare har varit från två månader till över ett år.

Nicklas Jakobsson konstaterar att säljcyklerna i den bransch Ursviken agerar är långa.

– Ofta ska nya byggnader upp runt anläggningen. Processen kan ta mellan åtta månader och fem år.

I det här fallen har bägge, enligt Jakobsson, gått relativt snabbt, under ett år.

– Det är en kort tid då det krävs mycket planering, bland annat anpassning och logistik hos oss.

undefined
Ursviken Technology AB har sina rötter i en verksamhet som startade på samma plats som dagens år 1885.

Under hösten 2024 väntas leveransen av kantpressgiganten påbörjas.

Nicklas Jakobsson betonar att Ursviken inte säljer produkter, utan en lösning åt kunden.

– Samtidigt finns det en utmaning i vår affärsmodell. Vi jobbar med exceptionellt stora projekt i förhållande till företagets omsättning.

undefined
Ursviken Technologys rötter sträcker sig nästan 140 år tillbaka. Så här såg det ut i en katalog från tidigt 1900-tal.

Det gör att historiskt har det kommit tuffa år under konjunktur- och/eller ordersvackor. Nicklas Jakobsson är optimist.

– Jag ser en enorm potential i företaget, säger han som jobbat där sedan 2019, först som ekonomichef och därefter vd.

– Vi har en större tillväxt nu än vi haft de senast 10 till 15 åren. Vi jobbar nu för fortsatt tillväxt framöver. Jag tror att vi är på god väg, fortsätter Nicklas Jakobsson.

undefined
Montören Jani Metsovaara på Ursviken Technology kommer att få fler arbetskamrater framöver då förelaget nu löpande nyanställer.

Ursviken har i dag ett 70-tal anställda. Företag har i dag allt från utveckling till produktion, från ax till limpa, i de egna lokalerna.

De nya affärerna ger ett lyft.

– Vi håller på att anställa ungefär tio anställda till och det kommer att bli fler. Det är en utmaning att hitta rätt personal.

Ursviken Technologys konkurrenter finns i dag främst i länder med betydligt lägre produktionskostnad. Nicklas Jakobsson berättar att det inte går att bara konkurrera med pris, utan det handlar om att leverera en kvalitet och en teknisk lösning som är bättre än hos medtävlarna.

–Vi kallar oss teknikbolag och inte industribolag. Vi måste leverera värdens bästa lösningar, det som ingen annan klarar av, summerar Nicklas Jakobsson..

Ursviken Technology AB

Sedan 2007 ingår Ursviken Technology AB i Ursviken Group Oy som ägs av Sentica Partners. I företagsgruppen ingår även Pivatic Oy i Finland och Ursviken Inc i USA.

Bolaget grundades på dagens plats 1885 som ett gjuteri och en mekanisk verkstad för att tillverka maskiner för skogs- och sågverksindustrier i området. 1902 tillverkade Ursviken den första plåtbearbetningsmaskinen. Det var en mekaniskt remdriven sax och kantpress.

Ursviken Technology omsatte 118 miljoner kronor 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!