Modulboende i Ursviken byggs ut igen

Än en gång byggs modulområdet i Ursviken ut. När det är klart kan totalt 1 214 personer bo där.

Här har en länga kommit på plats, eller rigg som Algeco kallar dem.

Här har en länga kommit på plats, eller rigg som Algeco kallar dem.

Foto: Yvonne Rönngren

Ursviken2024-07-04 18:00

Algeco Sweden är ansvarigt för modulhusen på den gamla Scharinstomten vid Skellefteälven. De första längorna uppfördes våren 2020 och nu får området en fjärde etapp. 

Bygglovet gavs i början av maj och startbesked den 31 maj. Det handlar om tillfälligt bygglov som gäller till 2034, alltså i tio år vilket är maximal tid som ett tillfälligt bygglov kan gälla.

Nu är byggandet i full gång av de tio nya längorna som totalt ska innehålla 378 små lägenheter. Bostäderna blir 11 kvadratmeter stora med egen toalett och förvaring. Varje länga har gemensamt kök, matsal, vardagsrum och tvättstuga. 

undefined
Senast det grävdes i denna mark gjordes saneringar efter Scharins industri. Nu planeras för bostadslängor med älvsutsikt.

Eftersom detaljplanen säger att det ska vara industri i området kontaktade bygg- och miljönämnden närmast berörda för att höra om det fanns synpunkter. Men ingen svarade. 

När modulområdet först byggdes var det avsett för byggnadsarbetare som gör industribyggnaderna på Northvolt. De som skulle arbeta i fabriken skulle bo i vanliga bostäder runt om i kommunen var det tänkt. Men eftersom det inte har byggts nya bostäder i den takt som behövs bor allt fler industriarbetare i moduler. 

– Numera är majoriteten som bor i dessa bostäder egna anställda. Även utbyggnaden är främst tänkt för egen personal eller konsulter som arbetar med produktionen, säger Sanna Bäckström, kommunikatör på Northvolt. 

De nya längorna ska vara klara i oktober. 

– Det är inte bestämt om folk ska flytta in i etapper, eller om vi öppnar hela det nya området på en gång, säger Viktor Tegenfeldt, kundansvarig på Algeco.

undefined
Algeco bygger nya moduler i Ursviken.

 

undefined
Byggena görs ner mot älven. Det ska även göras en del nya parkeringsplatser.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!