LP i Ursviken är ett litet behandlingshem som bedrivs i en stor gul villa med naturen runt hörnet, här finns det plats för 13 boende samtidigt och hemmet tar enbart emot män med beroendeproblematik i åldern 18 år och uppåt.
– Under åren har runt 500 män passerat här, säger behandlingsassistenten.
”Var helt utslagen”
2011 blev Robert Persson placerad på behandlingshemmet i Ursviken. Han var då 45 år gammal och hade dragits med missbruket sedan tonåren. Han hade provat många behandlingar, men drogerna höll honom i ett hårt grepp.
– Jag missbrukade under 25 års tid, främst amfetamin och alkohol. Då drogs man in på den kriminella banan och jag har åkt in och ut ur fängelset under hela mitt liv, mitt längsta straff var på 3.5 år. Till slut hade jag förlorat allt, jag var helt utslagen, bodde på gatan och hade ingenting kvar att leva för och det var då jag kom i kontakt med LP, berättar han.
Han beskriver missbrukartiden som att han fullständigt hade tappat kontrollen på sitt liv.
– Jag fungerade som en radiostyrd robot. Jag langade, stal och gjorde villainbrott. Siktet var ständigt inställt på att få tag i droger och pengar till droger.
Kapitulerade och mötte Gud
LP-verksamheten bedrivs på kristen grund, men alla som kommer till hemmet är inte kristna och en del blir troende efter att ha genomfört behandlingen.
– På en gudstjänst i Brukskyrkan kapitulerade jag. Jag mötte Gud och bad honom att ta hand om mig, för det kunde jag ju inte göra själv. Jag blev frälst och därefter döpte jag mig i kyrkan. Jag fortsatte behandlingen på LP i fem månader och har sedan dess varit drogfri, berättar han.
Ett par år senare började han arbeta som behandlingsassistent på LP i Ursviken och har sedan dess stannat kvar.
– Jag var redo att föra den kunskap jag hade vidare och nu som kristen tänker jag att det är ett uppdrag som jag fått från Gud. Det har varit en fördel i mitt arbete att jag har den bakgrunden jag har. Jag kan känna igen tecken på när saker inte står rätt till och jag har lätt att få kontakt med de som bor här.
Han ser det också som ett sätt att ge tillbaka till samhället och gottgöra för saker som han gjort i sitt tidigare liv.
– En person i aktivt missbruk kostar samhället mellan 7 500 – 10 000 kronor per dygn, till det kommer att man förstör förhållanden och mycket mer.
Efter behandlingen tog livet en helomvändning för Robert som fann sitt livs kärlek och som 47-åring skaffade sitt första barn.
I dag finns knappt renodlade alkoholister längre. Det är blandmissbruket som dominerar.
Ett eget behandlingsprogram
Pär Augustin började jobba på LP i Ursviken 2011. Han är socionom och började som kurator, men har nu tagit över som föreståndare på hemmet. Han berättar att de bedriver ett eget behandlingsprogram i Ursviken som heter ”Vägen till Livet”.
– Behandlingen hjälper människor att bearbeta tidigare erfarenheter, hitta nya insikter, tankar och värderingar, att ta hand om sig själv och sitt mående utan droger. Vi satsar även en hel del på att jobba med självförtroende och självkänsla, berättar han.
Behandlingsprogrammet tar upp sju olika teman som handlar om kroppen, ärlighet, vilja, tillväxt, förlåtelse, tro och insikt. En nyhet är att de även erbjuder ett kriminalitetsprogram som en del i behandlingen.
Ett rejält avbrott
Snittet för behandlingstiden ligger på runt fyra månader.
– Vi brukar säga att ju längre tid man stannar här, desto bättre. Det är bra att få ett rejält avbrott från drogerna. I början är de flesta som kommer i väldigt dåligt skick och inte redo att ta till sig behandlingen, det tar ett tag innan man kommer in i verksamheten, säger Pär Augustin.
LP i Ursviken tar emot män med missbruksproblematik från hela landet.
– De flesta kommer från andra städer än Skellefteå. Det kan också fungera som en del i behandlingen att få byta miljö, stad och umgänge, säger föreståndaren.
En tredjedel blir drogfria
På LP i Ursviken jobbar de med människor som konstant ligger på gränsen mellan liv och död.
– I dag finns knappt renodlade alkoholister längre. Det är blandmissbruket som dominerar, man tar det som finns tillgängligt, och vi tycker oss se allt fler yngre narkomaner. Attityder har förändrats, alkoholkonsumtionen har minskat medan fler använder sig av cannabis. Vi ser även att personer överlag har ett allt tyngre missbruk innan de erbjuds behandling, berättar Robert Persson.
Behandlingshemmet är bemannat dygnet runt och har sju heltidsanställda, plus timvikarier.
– Det har gjorts undersökningar som visar på att ungefär en tredjedel som gör behandlingen håller sig drogfria efteråt, och resten faller tillbaka. Det finns även dem som kommer tillbaka och gör behandlingen igen och det finns dem som hoppar av behandlingen på grund av att det blir för tufft, avslutar han.