Hopp om ”islossning” i Ursviken

I mars var det 20 år sedan de första hyresgästerna, då Ericsson Erisoft, flyttade in i trähöghuset i Ursviken. Nu väntar huset åter på en inflyttning, kooperativa hyresgäster. ” De senaste veckorna har vi fått ett antal nya intressenter då alla inte vill bo inne i stan”, säger Kent Eriksson vd för ”VAB Tre streck AB” som är projektledare för ombyggnaden av huset.

Kent Eriksson upplever ett ökat intresse för trähöghuset i Ursviken och hoppas att tillräckligt många tecknar sig för en lägenhet inom kort så att renoveringen kan gå igång.

Kent Eriksson upplever ett ökat intresse för trähöghuset i Ursviken och hoppas att tillräckligt många tecknar sig för en lägenhet inom kort så att renoveringen kan gå igång.

Foto: Foto: Lars Andersson

Ursviken2019-04-06 16:00
undefined
Kent Eriksson upplever ett ökat intresse för trähöghuset i Ursviken och hoppas att tillräckligt många tecknar sig för en lägenhet inom kort så att renoveringen kan gå igång.

Huset stod färdigbyggt i årsskiftet 1998/1999 och i mars 1999 flyttade de första hyresgästerna in i fastigheten.

Hösten 2011 då Ascom, som köpt Ericsson Tems, flyttade till Skellefteå, tömdes lokalerna. I höghuset hade bland annat ett fristående bolag verkat, men det hade direkt knytning till Ascom. Dess verksamhet flyttade till Schweiz, men än i dag finns namnlapparna från företaget kvar i lokalerna.

Den låga träbyggnaderna är nu uthyrda, bland annat till Ursvikens familjecentral.

Ritade fastigheterna

Kent Eriksson och hans bolag har hela 2010-talet verkat för att trähöghuset ska få nytt liv. Eriksson är arkitekt och var den som en gång ritade det aktuella området.

undefined
”Det här kostar inte ens hälften att ställa i ordning av vad en nybyggnad kostar”, berättar Kent Eriksson och visar ett lägenhetsutrymme.

Nu finns det hopp om att äntligen kunna öppna lägenheter i det höga trähuset som kommer att inrymma 15 lägenheter.

Renoveringen ska börja då huset är tecknat till 100 procent enligt krav från banken. Men då cirka 70 procent av lägenheterna på mellan 60 och 134 kvadratmeter är förhandstingade ska dialog tas med banken för att med projektstödet kunna starta bygget.

Projektstöd

Nyligen kom ett klartecken från länsstyrelsen om stöd från Boverket. Det innebär att projektet får över 4 miljoner kronor i stöd.

– Det här pengarna lånas betalas ut till den kooperativa hyresrättsföreningen som därmed får ned kostnader på lånet , kan trygga återbetalning av insatserna vid avflyttning, säger Eriksson

– Genom de här pengarna kommer det dessutom att finnas en rejäl trygghet för de lägenheter som eventuellt inte är uthyrda.

– När du flyttar har föreningen sex månader å sig att betala tillbaka det lån/deponi som du lånade ut in vid inflyttningen. Föreningen ansvarar också för att det kommer in nya hyresgäster och har upprättat en Bo Medlemskö.

Nortvolt drar

Han tror och hoppas att det ökade intresset för Skellefteå och inte minst delar lite öster om stan på grund av Northvolt leder till att projektet inom kort kan komma att trycka på startknappen.

– Alla myndighetsbeslut finns som till exempel bygglov och startbeslut. Dessutom har offert av en byggentreprenör på bordet.

Kent Eriksson har jobbat med lägenhetsprojektet i Ursviken i sju-åtta år. Han summerar:

– Det känns positivt just nu efter de senaste veckornas utveckling.

Kooperativ hyresrätt

Kooperativ hyresrätt ett mellanting av vanlig hyres- och bostadsrätt. Boende i en kooperativ hyresrätt har större inflytande över sitt boende än till exempel boende i en vanlig hyresrätt. Ägarmodellen innebär, att den kooperativa hyresrättsföreningen äger huset av, hyr ut till medlemmarna, och tar på sig förvaltningen.

Kooperativa hyresrätter skiljer sig från bostadsrätter i huvudsak genom att den insats som betalas fås tillbaka vid en avflyttning. Ingen marknadsprissättning tillåts. (Källa Omboende.se, m fl)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!