Mariwan Karim arbetade på olika pizzerior i Skellefteå i 6–7 år. 2015 sadlade han om till busschaufför och arbetade åt Skellefteå Buss, fram till alldeles nyligen. När han såg att före detta Santana skulle säljas kunde han nämligen inte motstå chansen att återgå till den bransch han saknade.
– Jag vill driva eget och jobba för mig själv. På pizzeriorna jag jobbade hade jag mycket ansvar och beställde varor och så, och mina chefer var nöjda med mitt arbete, berättar han när Norran kommer på besök.
Den tidigare ägaren fick flera förelägganden från kommunens miljöavdelning eftersom lokalerna var smutsiga. Mariwan Karim tog över Santana i slutet av november och sedan dess har han och de som ska jobba med honom lagt ner många timmar på att städa och renovera.
– Jag tog in en städfirma också. Till exempel tog det nästan tre timmar att skura alla golv med skurmaskin.
Lokalerna har också delvis renoverats. Nytt kakel är på plats och bänkskivan i degrummet har bytts ut till en ny. Han har också målat om på flera ställen i restaurangen samt köpt in nya inventarier.
– Det är viktigt att man har fräscha tallrikar och att allt är av samma sort, säger han.
När restaurangen öppnar på fredag är menyn helt ny och alla recepten utbytta.
– Jag har lärt mig mycket från de pizzerior jag har varit på tidigare och kommer använda mig av bättre varor också.
Från en början blir det han, hans fru och ytterligare två personer som kommer att arbeta där.
– Min fru har också erfarenhet av att jobba i restaurang. Hennes pappa driver pizzeria i Umeå.
Mest troligt blir det fler anställningar när de har har kommit igång med restaurangen ordentligt.