Föräldrarnas oro: ”Ursviken delas itu”

Elever från Yttre Ursviken kommer kanske inte att få plats på Ursviksskolan när de börjar på högstadiet. En omorganisation av skolan klyver nämligen samhället i två delar – och nu uttrycker vårdnadshavare oro över situationen.

Elever i Yttre Ursviken kommer kanske inte att garanteras en plats på Ursviksskolan när de börjar på högstadiet.

Elever i Yttre Ursviken kommer kanske inte att garanteras en plats på Ursviksskolan när de börjar på högstadiet.

Foto: Yvonne Rönngren

Ursviken2021-10-30 16:00

I onsdags kväll samlades ett femtiotal vårdnadshavare till ett möte med kommunen i Yttre Ursvikenskolans gympasal. Flera personer som Norran har pratat med beskriver stämningen på mötet som ”spänd” och ”frustrerad”.

Bakgrunden är en pågående omorganisation som innebär att Yttre Ursviken inte längre tillhör samma rektorsområde som resten av Ursviken.

Nu finns det en oro bland vårdnadshavare att elever i Yttre Ursviken kommer att få plats på Örjansskolan i Skelleftehamn när de ska börja på högstadiet, i stället för på Ursviksskolan. Så skulle det bli ifall kommunens så kallade ”skolskjutsområden” grupperas efter rektorsområdena – vilket var den ursprungliga avsikten med omorganiseringen.

– Varför ska man dela ett samhälle itu?  Det är klart att barnen vill gå i skolan i Ursviken och inte i Skelleftehamn. Det vore väl bättre om alla vi som bor på orten kunde samverka, barnen har ju sin sociala gemenskap här. Det är här de har sina fritidsaktiviteter och kompisar, säger William Khajeh, en av initiativtagarna till mötet med kommunen.

Henrik Bolin är avdelningschef för grundskolan i Skellefteå kommun och deltog på mötet i gympasalen. Han var inte chef när beslutet om omorganisation togs, men ansvarar nu för att genomföra den.

– Jag förstår att vårdnadshavarna har varit oroliga och det beror nog på att de inte har fått någon ordentlig information tidigare. Därför var det viktigt för mig att åka ut till skolan och träffa dem, säger han.

Om skolskjutsområdena skulle grupperas efter rektorsområdena skulle det innebära att elever från Yttre Ursviken automatiskt får högstadieplats på Örjansskolan om de inte gör något annat aktivt val. Även om eleverna skulle vilja gå på Ursviksskolan så kanske de inte skulle få plats, eftersom de då skulle prioriteras lägre än elever från Inre Ursviken, Bergsbyn och Stackgrönnan.

På mötet lovade Henrik Bolin att han inom två veckor ska fatta ett beslut om hur skolskjutsområdena ska grupperas. 

– Nu ska jag ta kontakt med berörda rektorer och göra en risk- och konsekvensanalys. Vårdnadshavarna gav många bra argument till varför de tycker det vore dåligt att eleverna går skolan i Skelleftehamn. Nu ska jag se över hur vi ska gå vidare med det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!