15 lag ska föreslå byggande på Scharinstomten

Hittills har 15 lag antagit utmaningen: De ska föreslå ett stort bostadsområde på den gamla Scharinstomten. I veckan har elva deltagare sett platsen i realtid.

Tre tävlande från två lag reste upp till Skellefteå för att se platsen på riktigt. Fr v Tim Viktorsson-Bonta, Gaudy Orejuela, Malin Nylander. Alla tre arbetar i Stockholm.

Tre tävlande från två lag reste upp till Skellefteå för att se platsen på riktigt. Fr v Tim Viktorsson-Bonta, Gaudy Orejuela, Malin Nylander. Alla tre arbetar i Stockholm.

Foto: Yvonne Rönngren

Ursviken2023-05-29 08:00

Endast tre av dem är på plats fysiskt, medan åtta personer från olika håll i världen hänger med i visningen via en webbkamera.

De är deltagare i tävlingen European 17, där man ska göra förslag på nytt byggande. För att få vara med ska man vara en ung arkitekt eller samhällsplanerare. 

De hade ett 40-tal olika platser i Europa att välja på, varav fyra i Sverige. Det visade sig att Scharinstomten i Ursviken fick flest anmälningar av de svenska alternativen. Hela 15 lag ville göra ett förslag om det gamla industriområdet vid Skellefteälven, så några struntade alltså i att se på visningen. 

Tre personer valde att resa till Skellefteå. När de nu står här en solig men snålblåsig dag kan man undra varför de valde just denna plats i norra Sverige.

undefined
Arkitekt Tim Viktorsson-Bonta tyckte att besöket var intressant, och nu återstår att se vad han ska föreslå för byggande.

– Jag är bördig från Lycksele och ville göra ett projekt i Norrland. Jag ser verkligen utvecklingspotentialen, säger Tim Viktorsson-Bonta, som är arkitekt verksam i eget företag i Stockholm. Han är på plats med kollegan Malin Nylander. 

Att marken har varit svårt förorenad var kommunen tydlig med i den presentation som lades upp. Vissa föroreningar är kvar under jord, vilket innebär att man inte får gräva hur som helst. Det är en utmaning eftersom bostäder behöver vatten och avlopp, och de ska ligga på frostfritt djup. 

– Den översta halvmetern är ny jord som lades hit efter saneringarna. Så grävningar djupare än 50 cm ska undvikas, och om man gräver måste jorden köras bort och läggas på deponi, förklarar kommunens planeringschef Lars Hedqvist när han visar runt. 

undefined
Viktor Hessner från kommunens planeringsavdelning skötte kameran.

– Föroreningarna känns inte som ett stort problem, snarare en spännande utmaning. Jag valde denna plats eftersom jag lockades av att ett redan "förbrukat" område kan bli något nytt. Det säger Gaudy Orejuela, som är utbildad stadsplanerare vid KTH i Stockholm, och jobbar i egen firma. 

Kommunen lyfte också denna aspekt när de skulle locka deltagare till tävlingen: Att platsen kan och borde återanvändas.  

– Tidigare var det tänkt att använda området till fotbollsplaner, golfbana eller annat friluftsliv, tillägger Lars Hedqvist. 

undefined
Samhällsstrateg Linda Bystedt och planeringschef Lars Hedqvist höll i trådarna för Skellefteå kommuns räkning.

Sedan saneringarna gjordes har sly tagit över och promenaden inriktas på ett stråk vid älven där man kan se den fina utsikten.

– Missa inte att området också är fint på vintern. Då åks det skidor och skoter och man pimplar på älven, säger Linda Bystedt, samhällsstrateg vid Skellefteå kommun. 

Deltagarna som är med på länk skriver ner sina frågor, och kommunarkitekt Harriet Wistemar läser upp dem. Eftersom det är en tävling måste alla deltagare få samma information, och de som är fysiskt närvarande får inte ställa några frågor "vid sidan om".

All kommunikation sker på engelska.

undefined
Malin Nylander lyssnar, Gaudy Orejuela antecknar och kommunarkitekt Harriet Wistemar håller ordning på de inkomna frågorna i sin mobil.

Någon frågar om det finns rester kvar från den gamla fabriken, men Lars säger att allt är borta.

Någon annan frågar hur mycket vegetation de ska spara i sina förslag, och Lars förklarar att den sly som ses i bakgrunden inte anses attraktiv. Den ska tas bort, eftersom de inte får bli några stora träd på området. 

– Rötter inte får gå djupare än 50 centimeter. Annars skulle de kunna suga upp föroreningar. Därför bör ni tänka gräs och låga buskar.

De tävlande ska nu göra förslag som ska ge cirka 1 000 bostäder i blandad bebyggelse. Vinnarna presenteras den 4 december. 

undefined
Flygbild över sågverksområdet. Placeringen vid vatten var nödvändig när timret flottades och sågade varor kördes med båt.
Tävlingen

Tävlingen är öppen för deltagare som är maximalt 40 år. Man får jobba i lag, och minst en deltagare ska då ha en arkitektexamen. 

Det kostar cirka 1 500 kronor att delta. 

En expertjury i varje land utser en vinnare och en tvåa. Varje vinnare får 12 000 Euro och tvåan får 6 000 Euro.

Kommunerna som har erbjudit mark för byggen kan inte påverka tävlingen. Det är sagt att de vinnande förslagen ska få genomföras av laget, men det är inget måste. Kommunerna förbinder sig inte till något.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!