Clara ser skolan från balkongen – men får inte plats

När åttaåriga Clara Berglunds mamma omkom i en bilolycka flyttade hon och pappa Robert till Ursviken. De bor bara 70 meter från Ursviksskolan – men enligt rektorn ryms Clara inte där. I stället får hon nu en längre skolväg som innebär en stor påfrestning för familjen. ”Jag är helt slut”, säger Robert Berglund.

Robert Berglund och Clara Berglund flyttade till Ursviken 2021, efter en tragisk olycka då Claras mamma gick bort.

Robert Berglund och Clara Berglund flyttade till Ursviken 2021, efter en tragisk olycka då Claras mamma gick bort.

Foto: Wilhelm Sandelin Anton

Ursviken2022-04-13 06:00

I slutet av 2020 gick Clara Berglunds mamma bort i en tragisk bilolycka i Piteå. 2021 flyttade hon och pappa Robert till Ursviken, där Robert är född och uppvuxen. Tanken med flytten var bland annat att familjen skulle kunna få stöd från Roberts föräldrar.

Men ganska snart efter flytten fick Robert och Clara en kalldusch, då det visade sig att Clara inte skulle få plats på Ursviksskolan som ligger precis intill familjens nya lägenhet.

– Rektorn menar att det är fullt eftersom klassen redan har 25 elever. Jag blev väldigt bestört, kommunen ska ju måna om sina invånare och verka för barnens bästa, säger Robert Berglund.

undefined
Ursviksskolan är en av två kommunala grundskolor i Ursviken.

I stället har Clara nu fått plats på Yttre Ursviksskolan, vilket innebär en skolväg på drygt två kilometer. Det kanske inte låter som så mycket, men får stora konsekvenser.

– Nu måste jag skjutsa Clara till skolan på morgonen innan jag börjar jobba. Det innebär väldigt tidiga morgnar, jag brukar väcka henne ungefär kvart över fem, säger Robert och tillägger:

– Det gör att hon blir väldigt trött på dagarna. Ibland har hon också svårt att somna på kvällarna på grund av att hon saknar sin mamma. Det har hänt att jag har fått stanna hemma med henne för att hon inte klarar av att gå upp. Det är jobbigt för oss båda.

undefined
Robert Berglund och Clara Berglund flyttade till Ursviken 2021, efter en tragisk olycka då Claras mamma gick bort.

För en månad sedan beslutade Robert att än en gång söka plats på Ursviksskolan – och fick på nytt svaret att det är fullt i klassen.

För Clara innebär det här också att hon inte får gå i samma klass som kompisarna från fotbolls- och innebandylagen.

– Det är tråkigt. Det är framförallt en kompis som jag gillar att vara med väldigt mycket som går där, säger hon.

Robert tillägger:

undefined
Flera av Claras kompisar går på Ursviksskolan där hon själv inte får plats.

– Det är enerverande, jag blir helt slut. Om hon hade gått på Ursviksskolan skulle hon kunna gå till skolan själv på morgnarna, det skulle underlätta enormt.

Kan du ha någon förståelse för rektorernas agerande? Om det nu är fullt i klassen finns det kanske inte så mycket att göra?

– Nej, jag förstår inte riktigt vad som är problemet. Om klassen är för stor måste man ju kunna dela upp den och skjuta till mer resurser.

Jessica Bergkvist är rektor på Ursviksskolan. Hon säger att beslut kring hur många som ryms i varje klass fattas centralt inför varje läsår.

– Man gör en kapacitetsbedömning utifrån flera faktorer. Det handlar bland annat om vilka lokaler som finns och antalet pedagoger. Det går inte bara att dela på en grupp, det behövs ju också utbildade lärare så att det räcker, säger hon.

Hon säger att hon förstår Roberts frustration – samtidigt stänger hon inte dörren för att Clara kan få plats på skolan nästa läsår.

– Det är klart att jag förstår att hon vill gå på närmaste skolan, men det är alltid svårt att genomföra en sådan här förändring mitt under ett läsår. Inför hösten ska vi se över vår organisation igen och det kan absolut gå att lösa framöver, säger hon.

Ann-Marie Ahlenius är handläggare på Skellefteå kommun och ansvarar för frågor som rör skolval. Hon berättar att kommunen har en skyldighet att erbjuda alla elever plats på en kommunal skola. Ambitionen är att man ska bo så pass nära att man kan promenera till sin skola.

undefined
Ann-Mari Ahlenius, handläggare på Skellefteå kommun.

– Men det går inte att med skohorn pressa in en elev i en klass som redan är full. Bor man i Ursviken har man dessutom hyfsat nära till båda skolorna, men jag kan förstå att det känns orättvist, säger hon.

Är det verkligen ett så stort problem när det bara handlar om att få plats med en elev till? Borde man inte kunna se människan bakom i stället för att tänka så byråkratiskt?

– Det är ganska många elever som vill byta till Ursviksskolan, det rör sig alltså inte bara om ett barn. Det skulle vara ett jättepussel för oss att försöka få plats med alla mitt under ett läsår. Dessutom måste vi då värdera vilken elev som har störst behov. Det är inte ovanligt att vi säger nej till att byta skola mitt under läsåret, säger Ann-Marie Ahlenius och tillägger:

– Inför nästa termin gör vi en ny organisation och då finns det större möjlighet att få plats. Beroende på hur många som söker kanske vi får rekrytera en till lärare, om vi till exempel måste dela på någon klass. Sådant är svårt att göra mitt under ett läsår.     

.

.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!