Personalen på hälsocentralen i Ursviken har ett tufft år bakom sig. Enligt uppgift har nästan hälften av personalen på 30 personer slutat under senaste året, ett flertal på grund av arbetsmiljöproblem.
Det ska bland annat bero på den omorganisation som genomfördes förra året, där samarbetet med Bureå hälsocentral avslutades och det bildades flera olika kluster av hälsocentraler. Personal på hälsocentralen ska då ha tvingats lösa tekniska, personalmässiga och kliniska problem som då uppstod själva.
När verksamhets- och avdelningscheferna plötsligt slutade i höstas efter den uppmärksammade visselblåsarkonflikten blev det problem med ledarskapet. En tillförordnad avdelningschef tillsattes, men i mars anställdes en ny avdelningschef. Hon sade upp sig efter 1,5 månader.
Dessutom har pandemin inneburit extraarbete med ett stort antal covid-tester på Northvolt. Hälsocentralen har även tagit emot personal som skadat sig eller blivit sjuka på bygget.
Mikaela Bergström, huvudskyddsombud för vårdförbundet i Region Västerbotten, bekräftar kaoset.
– Det är oroväckande och det har egentligen varit problem en längre tid. Det är problem inom hela det norra klustret, säger hon.
Hon berättar att den chef som nyligen sade upp sig gjorde det eftersom arbetsbelastningen var övermäktig. Vårdförbundet har varit i kontakt med cheferna om problemen.
– Svaret vi fått om situationen är att det är olyckligt. Vi har inte fått veta hur de ska lösa de stora problemen. Man gör bara kortsiktiga lösningar.
Enligt Mikaela Bergström läggs fler och fler uppgifter på de anställda och när personal säger upp sig får de som är kvar axla mer ansvar.
Norran har pratat med personal, som även skickat en skrivelse till både politiker och chefer om problemen. På sammanlagt 15 sidor har de olika verksamheterna beskrivit de organisatoriska förändringarna och försämringarna.
Enligt Johanna Andersson, skyddsombud och kollegan Jennie Cronwall är personalen trötta och det är fler som funderar på att sluta.
– Det råder en osäkerhet utan tydlig styrning och utan ledarskap, säger Johanna Andersson.
– Det har varit svajigt i många år. Alla väntar på att det ska bli bättre, men det blir bara kortvariga förbättringar, säger Jennie Cronwall.
Det mest akuta orosmolnet just nu anser de att sommaren är.
– För att arbetsmiljön och patientsäkerheten ska kunna säkras krävs en stabil personalgrupp, säger Johanna Andersson.
Deras önskemål till politikerna är att de utökar budgeten så att hälsocentralen får en bemanning som är rimlig.
– Man skulle tjäna in det på sikt, säger Johanna Andersson.
Närsjukvårdschef Camilla Andersson bekräftar också att situationen på hälsocentralen är orolig.
– Det är olyckligt med många chefsbyten på kort tid, säger hon men vill inte gå in på det enskilda personalärendet.
– Det pågår rekrytering och finns sökande till tjänsten.
Hon berättar att hon ska ha en träff med ledningen lokalt på måndagseftermiddagen tillsammans med HR för att få en bättre bild och dialog kring ärendet. Sedan tidigare är det också inbokat en skyddsrond på fredag.
– Jag väntar på återkoppling därifrån med en åtgärdsplan.
Det här verkar ha pågått ett tag, menar du att ni inte haft en klar bild av läget?
– Att det varit problem på arbetsplatsen har jag känt till, men sedan blev det extra besvärligt för den nya ledningen att bedriva sitt arbete utifrån förutsättningarna som pandemin har givit. Det har varit svårt rent praktiskt att genomföra möten. Dessutom har det varit ett högt provtagningstryck och vaccinering på det. Det har varit en ovanligt besvärlig period och jag har full förståelse för det.
Hon berättar att planen även är att arbeta tillsammans med företagshälsovården kring arbetsmiljön. Men det blir först till hösten. Hälsocentralen har också fått ett visst tillskott för att hantera uppskjuten vård och det pågår planering för detta.
Ja, hur ser sommarplaneringen ut?
– Det är tajt för hela primärvården. Vi jobbar fortfarande med planeringen och än så länge har vi inte fått tag i alla hyrläkare och inte lyckats rekrytera alla vikarier som behövs. Dessutom måste vi upprätthålla vaccineringen. Men vi jobbar med att säkra att vi kan ta emot det som är akut.