Bagarstugan får leva vidare

Efter många års engagemang har driften av bagarstugan på Alderholmen överlämnats till yngre förmågor. ”Det är ett gott sätt att vara tillsammans”, säger nye drivkraften Johan Holmgren.

Karl-Fredrik Wikberg och Johan Holmgren i bagarstugan på Alderholmen i Ursviken.

Karl-Fredrik Wikberg och Johan Holmgren i bagarstugan på Alderholmen i Ursviken.

Foto: Jonas Nilsson

Ursviken2018-08-23 08:00
undefined
Karl-Fredrik Wikberg och Johan Holmgren i bagarstugan på Alderholmen i Ursviken.

När det bestämdes att bagarstugan inte kunde stå kvar på Skärgatan reagerade eldsjälen och tidigare byaföreningsordföranden Karl-Fredrik Wikberg. Han satte upp lappar i samhället och hela 55-56 personer kom till hjälp.

Två år senare, 1992, bakades det första brödet på Alderholmen.

– Under flytten använde vi oss av Olofssons varv och den stora lyftkranen som de hade för sina båtar, sedan murade vi och fixade resten, berättar Karl-Fredrik.

Bagarstugan är lite speciell, då det både finns tillgång till el och varmvatten. Den som bokar en tid behöver inte heller tänka på ved. Det finns gott om sådant både vid entrén och på bakgården.

– Den är lite bättre än bagarstugor i genomsnitt, det kan man säga, säger Karl-Fredrik glatt.

undefined
Det finns rikligt med ved till hands, både inomhus och utomhus.

Sedan 1992 har ett tiotal personer delat driftsansvaret. Karl-Fredrik har bland annat skött mycket av arbetet kring vedförrådet och bokningarna tillsammans med sin fru.

– Det har gått jättebra och bara varit roligt.

Men alla i den ursprungliga gruppen finns inte kvar. För andra har åldern eller omständigheterna satt stopp på andra sätt. På måndagsförmiddagen räcktes nycklarna symboliskt över till den yngre generationens Johan Holmgren.

– Vi bor här i Ursviken och tycker att det vore hemskt om bagarstugan försvann, säger han.

undefined
Karl-Fredrik Wikberg gör ett symboliskt överräckande av nyckeln till Johan Holmgren.

Johan ingår i en grupp av åtta personer som tagit över driften. Han poängterar att det finns plats för fler som vill dela det roliga.

Vad är riktigt grejen?

– Det är gott att äta och ett gott sätt att vara tillsammans, summerar Johan.

Både han och Karl-Fredrik hoppas på en del nyfikna besökare redan på lördag den 25:e.

– Då har vi öppet hus. Vi brukar baka flera dagar i förväg så att vi har ett förråd på både mjukkaka och ljusugnsbröd, säger Karl-Fredrik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!