Projektet "Återbygget" var tänkt att börja i Ursviken och om det fungerade väl skulle det införas på fler återvinningscentraler. Men efter 1,5 år i drift har det istället avslutats.
Tanken var att folk skulle ställa byggnadsmaterial som fortfarande är användbart i en särskild container, och därifrån fick man sedan ta det fritt.
Men även om tanken var god så fungerade den inte i praktiken.
Containern blev fort full, det var fler som lämnade material än som tog hand om det.
– Främst lämnade folk fönster och dörrar och eftersom de är tunga ställdes de ofta ner strax innanför ingången. Då ingången var på kortsidan blev den snabbt blockerad, och då ställdes grejerna ute istället.
– Vår personal fick hela tiden vara där och bära sakerna längre bakåt i containern samt att bära in det som lämnats ute. Det blev en arbetsmiljöfråga, och det var orsaken till att vi stängde, säger avfallschef Agneta Lantto-Forsgren.
Dessutom kom det in rätt mycket "skräp" som inte ansågs användbart att återbruka.
– Det blev även extra arbete för personalen när materialet aldrig blev hämtat och istället skulle fraktas till Degermyran.
Försöket började hösten 2021 och avslutades i våras.
Jessica Lilja jobbar på återvinningscentralen och säger att personalen var glada att få göra försöket.
– Det är synd att det inte fungerade. Vi fick mest in fönster och det var inte så stor efterfrågan. Dessutom blev material som lämnades utomhus förstört av regn innan någon hann ta hand om det.
Men hon säger att containern är saknad, några besökare har frågat efter den sedan den försvann.
I en utvärdering skriver avfallschef Agneta Lantto-Forsgren att det troligen måste finnas någon form av sortering för att folk ska tycka det är värt att komma och leta bland grejerna. Som i ett byggvaruhus med tydlig märkning. Dessutom är det viktigt att någon är ansvarig för att hela tiden sortera bort skräp.
– Vi hoppas kunna återkomma med ett nytt försök i framtiden. Vi är med i två nationella projekt med ökad återanvändning och vi får se vad vi får för information och idéer genom dem.
Vad finns nu för alternativ för den som vill göra sig av med användbart byggmaterial?
– Solkraft driver en verksamhet på Degermyran där man kan lämna byggmaterial. Man kan också prata runt bland vänner och grannar och höra om någon vill ha sådant som blivit över.
Sociala medier är ännu en möjlighet, exempelvis lokala köp- och säljgrupper på Facebook.