Hugo Björk från Stackgrönnan är i år en av 22 ungdomar som tagit chansen att driva egna företag genom Skellefteå kommun. Till hösten börjar Transportprogrammet på Anderstorp. Hugo hade en idé han trodde på.
– Jag såg ett reportage om någon som hade gjort något liknande söderut. Jag ville utveckla den idén och skickade in ansökan, berättar Hugo då vi träffas på Ursvikens återvinningsstation där han just är och tömmer ett fullt lass.
– Jag gillar att köra – och ville gärna prova på att driva ett eget företag, berättar Hugo, som rattar en EPA-traktor modell större. Till den är ett släp kopplat och där flaggas erbjudandet ut: ”Jag kör bort ditt skräp” – Hugos Transport.
Hugos företag har en egen Facebooksida och han säger att det är där, genom skylten, eller genom mun mot mun-metoden som kunderna lockats.
– Jag har kört bort allt möjligt den här sommaren, berättar Hugo, samtidigt som han lossar släpet från grenar.
Hugo har jobbat med ett fast pris för fyllt släp gentemot kunden och sedan resekostnad om det blir långt.
– Det längsta jag kört är fyra mil enkel väg. Det är många som inte har möjlighet att köra bort skräp själv.
Hugo har jobbat med körningarna, som mest fem om dagen, sedan slutet av juni med ett kort semesteruppehåll. I mitten av augusti slutar semesterföretaget.
– Jag har varit ganska fullbokat många dagar. Jag har lärt mig mycket den här sommaren, bland annat om hur jag håller koll på min bokföring.
– Det här blev bättre än jag hoppats på. Jag trodde inte att det var så många som ville ha hjälp och jag kan mycket väl tänka mig att göra det en sommar till. Det har varit bra att jag både tjänat pengar och samtidigt träffat en massa folk, berättar Hugo innan han sätter sig i bilen och åker vidare.
Stefan Berg är en av dem som jobbat med årets sommarföretagare. Han berättar att det bland dem i år har funnits från sommarcaféer och köp/sälj av saker, till coronrelaterade tjänster och lägerarrangemang.
Sommaren inleds med två inspirationsveckor för företagarna och sedan får alla 3300 kronor var för att komma igång, som till exempel kan användas för varuinköp.
– Sommarföretagen brukar sluta med att några har tjänat några hundralappar till andra som fått in 20 000 till 30 000 kronor. Det viktiga är inte pengarna utan den erfarenhet de får, säger Berg.