Unik investering i miljardklassen

Sedan starten har det investerats 2,5 miljarder kronor i biltestverksamheten i regionen. Om klimathallen blir verklighet kan ytterligare en miljard läggas till den summan.

29 juli 2015 08:00

Den planerade klimathallen, Arctic Arc, ska bli 60 000 kvadratmeter stor. Det motsvarar ungefär tio fotbollsplaner.

Ingen annanstans i världen finns en liknande anläggning i den storleken. Men smakar det så kostar det – investeringen beräknas gå på en miljard kronor.

Sture Lestander, ordförande i biltestföretagens intresseförening SPGA, tycker att det är viktigt för både branschen och inlandet att ta sig till nästa nivå:

– Vi har hållit på i 40 år i en konkurrensutsatt bransch. Om vi ligger i framkant kan vi försvara de investeringar som gjorts.

Han berättar att en viktig faktor som driver utvecklingen av fordon är att tiden för att utveckla nya system och modeller har blivit mycket kortare. Då ökar också kraven på att göra tester i kallt klimat.

Med en klimathall går det att förlänga säsongen. Dessutom får man en miljö med konstant temperatur och luftfuktighet där det ständigt går att säkra data.

Samtidigt betonar Sture Lestander att den nya hallen inte kan ersätta det som finns idag. I stället blir den ett viktigt komplement.

Enligt planerna ska Arctic Arc ha en oberoende ägare och vara öppen att hyra för alla biltestare.

– Det är en synpunkt vi har fått från våra kunder, säger Sture Lestander.

Hur ser tidsplanen ut?

– Allt hänger på hur väl vi lyckas. Om det går bra ska den vara på plats 2017.

Vi har hållit på i 40 år i en konkurrensutsatt bransch. Om vi ligger i framkant kan vi försvara de investeringar som gjorts.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lennart Enkvist