Unga i Malå får testa 3D-formgivning

Malå kommuns kulturskola driver ett annorlunda projekt som finansieras med stöd av EU-pengar: digital bild- och formkonst med hjälp av 3D-skrivare.

18 maj 2019 09:00

Malå kommun har länge haft en musikskola som visat framfötterna i olika sammanhang. Bland annat har den flera gånger utsetts till Västerbottens bästa musikskola av Lärarförbundet.

För några år sedan breddades verksamheten till att bli en kulturskola som även erbjuder film. Och från och med höstterminen 2019 har kulturskolan fått ett tredje ben att stå på, då eleverna också har möjlighet att prova på digital bild- och formkonst med hjälp av 3D-skrivare.

Ovanligt

– Vi hoppas att det här ska bidra till att göra Malå till en attraktiv plats. Här får man chansen att testa något nytt som inte är självklart att det ska finnas i en kommun som Malå, säger Maria Larsson, verksamhetsansvarig.

Vad hon känner till har Malå den enda kulturskolan i länet som erbjuder den här inriktningen. Att det blev så beror mycket på att läraren Mattias Svahn, som även undervisar i musik och film, är intresserad av tekniken.

– Jag visade upp lite grejer jag hade gjort och så började vi prata om det, berättar han.

Vad får då eleverna göra? Ja, alla börjar med en nyckelring. Sedan är det fritt fram att tillverka vaser, skelett, speltillbehör, grisar eller vad man nu känner för.

Populärt

Fjärdeklassarna var först ut, nu har turen kommit till årskurs fem och om allt går som det är tänkt ska även sexorna få prova på att jobba med 3D-teknik. För eleverna är det frivilligt att delta.

– Vi trodde att ungefär hälften av barnen skulle vara med. Men det har nästan varit alla, berättar Mattias.

Några som har tagit chansen är Evina Harr och Verner Höglund, båda 10 år.

Evina gjorde en flexiraptor, en liten rörlig dinosaurie, medan Verner skapade en sorts noshörningshäst.

– Det var kul men lite svårt i början, säger Verner och får medhåll av Evina:

Utställning

– När man väl lärt sig är det roligt och enkelt. Det är coolt att man kan göra så mycket, tycker hon, som precis som Verner gärna vill fortsätta med 3D-utskrifter.

Så småningom ska elevernas alster ställas ut och visas upp för allmänheten. Det blir i lokalerna under biosalongen på Forum, där den trångbodda kulturskolan äntligen ska få nya lokaler till hösten.

Projektet är ettårigt men målet är att konstformen ska ingå i kulturskolans utbud betydligt längre än så.

– Tanken är att det ska ingå i den ordinarie verksamheten, säger Maria.

Projektet

Projektet heter MK3D, vilket står för Malå Kulturskola, digital teknik för innovativ bild- och formkonst på landsbygden.

Det finansieras av EU:s landsbygdsfond och Leader Skellefteå Älvdal.

Totalt har projektet beviljats 204 600 kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lennart Enkvist

Ämnen du kan följa