Det var under torsdagen som polisanmälan lämnades in i Umeå. Bakom anmälan står ett 20-tal personer från Umeå och Skellefteå. Anmälan gäller det tvång som eritreaner i exil utsätts för av diktaturen även åratal efter att de har lämnat landet. En del av detta är den tvåprocentiga tvångsskatten, diasporaskatten.
- Eritreanska föreningen är en filial till ambassaden. De kontrollerar att du betalar skatten och informerar ambassaden om eritreaner lokalt, säger Nasser Nuru, en av dem som står bakom polisanmälan.
Han berättar att polisen mottog anmälan, samt att polisen senare ska fundera över vilken brottsrubricering de skulle sätta på anmälan.
Enligt Nasser Nuru handlar anmälan inte bara om tvångsskatten i sig.
- Det är inte bara betalningen det handlar om. Föreningen vill också med närvaroplikt och med påtryckningar mot enskilda visa upp en bild om att många eritreaner även i Sverige stöttar diktaturen i Eritrea, säger han.
Samtidigt gjorde gruppen eritreaner en polisanmälan mot en person som agerar som tjänsteman för eritreanska ambassaden i Sverige. Personen var nyligen på besök i Umeå och träffade då företrädare för den lokala eritreanska föreningen. Enligt polisanmälan medverkar denne person till att utöva påtryckningar mot enskilda på diktaturens uppdrag.
I samband med att denne tjänsteman i februari besökte eritreanska föreningen i Umeå fanns regimkritiker på plats för att demonstrera utanför möteslokalen på Ålidhem.
Den eritreanska föreningens ordförande Mahari Tekle tillbakavisade då uppgifterna om hot i samband med tvångsskatten.
- Det är frivilligt. Ingen tvingar någon. Pengarna går till att bygga upp landet, sa han då till VK.
Tjänstemannen som nu polisanmälts säger i en intervju till SVT att "påståendena om påtryckningar är helt grundlösa".
Under torsdagen träffade gruppen eritreaner även Margareta Rönngren, (S), kommunalråd i Umeå för att berätta för henne om de påtryckningar som eritreaner i Umeå och Sverige utsätts för.