Flicka fick frätande vätska på sig på lekplats i Umeå

Ett barn under fem år fick föras till sjukhus efter att ha fått frätande vätska på sig i Umeå under onsdagen. Händelsen utspelade sig runt lunchtid på en lekplats vid Nydalasjön. Flera mystiska flaskor hittades och området spärrades av. Nu ska innehållet i flaskorna undersökas, skriver VK.

Larmet om utsläpp av farligt ämne vid lekplatsen intill Nydalasjön i Umeå kom in strax före klockan 11.30 på onsdagen.

Larmet om utsläpp av farligt ämne vid lekplatsen intill Nydalasjön i Umeå kom in strax före klockan 11.30 på onsdagen.

Foto: Henrik Karmehag

Umeå2023-07-12 13:19

Vid 11.30-tiden på onsdagen inkom ett larm om ett utsläpp av farligt ämne vid Nydala äventyrslekpark i Umeå, rapporterar VK.

– Ett barn har fått frätande vätska på händerna och knäna. Det är oklart vad det är för vätska, men den ska vara uthälld vid en lekställning, säger en operatör på SOS Alarm.

Barnet, en flicka under fem år, fördes till sjukhus för observation. Hon vårdas för lindriga skador, enligt Region Västerbotten. Lindrig skada motsvarar exempelvis sårskador eller fingerfraktur.

Ambulans, polis och räddningstjänst larmades till lekplatsen.

– Vi är på plats. Vi har spärrat av och ska undersöka vad som har hänt, sa Alexander Johansson, jourhavande förundersökningsledare på polisen, vid 13-tiden på onsdagen.

Flera mystiska flaskor ska ha hittats på platsen, uppger en SOS-operatör.

undefined
Flera mystiska flaskor hittades vid lekparken.

– Man har hittat en sprängd flaska och eventuellt en annan som är fylld med något. Vad de innehåller är oklart.

Nationella bombskyddet kopplades in i ärendet för råd. Patrullen fick instruktioner i att destruera föremålet, men det har inte skjutits på det utan det har hanterats på annat sätt, enligt David Levy, vakthavande befäl vid polisen.

– Flaskorna har på ett säkert sätt oskadliggjorts i samråd med Nationella bombskyddet. Patrullen på plats fick utföra arbetet, säger han.

Flaskorna är tagna i beslag och skickade till Nationellt forensiskt centrum (NFC) för analys, enligt David Levy.

– Den analysen kan peka på vad det handlar om för vätska och om det kan säkras något spår på flaskan, som kan leda polisen framåt i förundersökningen.

Enligt räddningstjänstens insatschef Anders Svan misstänks föremålen vara bomber.

– Vi misstänker tillsammans med polisen att det är något ungdomligt bus att man gjort hemmagjorda bomber. Vi misstänker att det är bomber som tillverkats och har gett ifrån sig en frätande syra när den sprängts, säger han.

Vid 14.30-tiden, när det misstänkt farliga föremålet var säkrat, hävdes avspärrningarna vid lekplatsen, enligt David Levy.

– Vi har inlett en förundersökning och kommer att utreda vad som skett på platsen och se om det är något brott som ligger bakom detta, säger polisens jourhavande förundersökningsledare Alexander Johansson.

Polisen efterlyser nu tips som kan kopplas till händelsen.

– Vi är naturligtvis intresserade av iakttagelser kring lekplatsen.

undefined
Larmet om utsläpp av farligt ämne vid lekplatsen intill Nydalasjön i Umeå kom in strax före klockan 11.30 på onsdagen.

I nuläget rubricerar polisen ärendet som framkallande av fara för annan. Ingen person är misstänkt i nuläget.

– Det kan både tillkomma och ändras brottsrubriceringar, understryker Alexander Johansson.

Finns det anledning att vara orolig om man ska besöka en lekplats i Umeå framöver?

– De här är den första händelsen på en lekplats av den här digniteten som jag känner till. Om det här skulle sprida sig är det inte bra, men det finns inget som tyder på det i nuläget.

Kommunen ska saneralekplatsen, uppger polisen.

Enligt Erik Östman, styrkeledare vid räddningstjänsten, är det vid 16-tiden fortfarande avspärrat på platsen, eftersom det ska saneras.

En flaska på platsen har gått sönder och det fanns också en intakt flaska liggande på marken.

– Vi tar det säkra före det osäkra när det finns en misstanke, och att det fanns en orörd flaska där. Då spärrade vi av och vi gjorde det på grund av det.

Fanns det en risk för att den skulle detonera?

– Man kan inte utesluta det.

David Levy, vakthavande befäl vid polisen, uppger vid 16.30-tiden att det inte är någon som rapporterat in någon detonation under natten mot onsdag.

Men han konstaterar att det finns någon som har blandat ihop någonting, och att någon gjort det för att flaskan ska gå sönder.

– Om det är någon som gjort det här med flit så är det en fruktansvärd handling. Det här är en lekplats där det är barn som leker, säger han.

Det finns ingen misstänkt och ingen frihetsberövad, enligt David Levy.

– Vi är väldigt intresserade av att komma i kontakt med personer som har gjort iakttagelser, säger han.

Karta: Nydalasjön
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!