Västerbotten kvar på bredbandstoppen

Samtliga kommuner i Västerbotten har ökat tillgången till snabbt bredband. Det visar PTS bredbandskartläggning för 2017. 81 procent av hushållen i Västerbotten har nu tillgång till snabbt bredband. I Norrbotten ligger motsvarande siffra på 70 procent.

Rikssnittet för tillgång till fiberbredband/snabbt bredband på 100 Mbit/s 2017 är 78 procent.

Rikssnittet för tillgång till fiberbredband/snabbt bredband på 100 Mbit/s 2017 är 78 procent.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Umeå2018-03-29 10:11
undefined
Rikssnittet för tillgång till fiberbredband/snabbt bredband på 100 Mbit/s 2017 är 78 procent.

– Återigen kan Västerbotten stoltsera med att ligga i topp när det gäller tillgång till bredband, och då menar jag tillgång till rejält fiberbredband, säger Eva-Marie Marklund, bredbandskoordinator vid Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Rikssnittet för tillgång till fiberbredband/snabbt bredband på 100 megabit per sekund 2017 är 78 procent.

Samtliga kommuner i Västerbotten har ökat sin anslutningsgrad sedan förra årets kartläggning och ligger idag över 60 procent. Den kommun som ökat mest från 2016 är Åsele kommun, som gjort en ökning med 21 procent.

– Utmaningarna är stora och jag hoppas att vi via samverkan och stöd fortsätter arbetet för att lösa områden som är dyra och svåra att nå, så kallade ”vita fläckar” för vi vill att alla ska få tillgång till ett väl fungerat bredband, menar Eva-Marie Marklund.

I dagsläget krävs en mindre insats för att ytterligare 8 procent av Västerbottens hushåll ska få tillgång till snabbt bredband, vilket skulle innebära en anslutningsgrad på 89 procent. Målet är att nå 95 procent 2020.

I Norrbotten har nu 70 procent av hushållen i Norrbotten tillgång till fiberbredband/snabbt bredband. Det är en ökning med fyra procent jämfört med året innan.

Bland Norrbottens kommuner har Boden och Luleå kommit längst. Där har ungefär 80 procent av hushållen bredband via fiber. Två kommuner som storsatsar på fiberutbyggnad är Kalix och Övertorneå kommun som ökat med 24 respektive 19 procent sedan förra mätningen.

– Vi ser att det finns kommuner i Norrbotten där många av de som blivit erbjudna fiber inte ansluter sig. Just nu lever vi i en tid då samhället bestämt sig för att byta ut den gamla kommunikationsinfratrukturen till fiber i stor skala. För att kunna använda sig av de nya e-tjänsterna som samhället och företag erbjuder behöver vi fiber, säger Johanna Lindberg, bredbandskoordinator inom Region Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!