Det är Valmyndigheten som har det nationella ansvaret för att planera och samordna genomförandet av val samt folkomröstningar. I länet är det länsstyrelsen som är regional valmyndighet. Länsstyrelsen har, bland annat, ansvar för att besluta om valdistrikt och för att genomföra den slutliga rösträkningen.
På grund av osäkerheten runt den pågående regeringsbildningen har länsstyrelsen blivit uppmanad att börja förbereda för ett extraval. Det är utfallet av riksdagens kommande omröstningar om statsminister som avgör om det blir extraval.
Kan riksdagens inte enas om en statsministerkandidat utlyser riksdagen extraval. Talmannen ger klart besked om extraval den 23 januari.
–Det ska ske inom tre månader. Det innebär att extravalet äger rum i mitten av april. Vi måste börja avdela personal till det arbetet, säger landshövding Magdalena Andersson till VK .
Länsstyrelsen ska samtidigt genomföra förberedelser för EU-valet som äger rum den 26 maj.
–De båda valen kommer alltså inte att inträffa samtidigt, säger Magdalena Andersson.
Ett extraval kommer att beröra alla enheter inom länsstyrelsen.
–Det blir en enorm kraftsamling att genomföra ett val till riksdagen på så kort tid. Det kräver personal från alla enheter. Även pensionärer kan bli inkopplade, säger länsrådet Lars Lustig.
Magdalena Andersson påpekar att länsstyrelsen i arbetet inför valet hösten år 2018 blev uppmärksammade på risken för desinformation och spridning av falsk information.
Den risken ställer krav på hög kontroll av medarbetarna i valet vilket även kommer att vara aktuellt vid ett extraval.
Det är valnämnden i respektive kommun som, på samma sätt som vid ett ordinarie riksdagsval, tar ansvar för valets praktiska genomförande i kommunerna.
Kerstin Eriksson/ Västerbottens-Kuriren