Roland Claesson bor i Umeå och Kent Yrjas i Kramfors. Deras plan var att segla från Malmö till den grekiska övärlden, Baginton, en idé som Kent Yrjas hade haft i ungefär ett år, och som Roland Claesson hoppade på för tre månader sedan, skriver VK.
Men destination blev kortare än så, då deras nio meter långa segelbåt, av modellen Comfort från 1977, blev attackerad av en späckhuggare. Händelsen inträffade måndag den 26 juni, klockan hade nyss slagit 06:00 och de befann sig i Barbate, på väg in i Gibraltar sund utanför den spanska kusten.
– Jag hade precis vaknat och tänkte gå upp och höra hur det gick efter nattpasset som Kent hade stått för, säger Roland Claesson.
Vännerna stod och pratade när rodret helt plötsligt ryckte till. Deras första tanke var att det var undervattensströmmar, men sedan började båten att åka fram och tillbaka.
– Nu i efterhand har vi sett att den bet av rodret. Det var bara metallen kvar, den hade vridit av skumplasten, förklarar Roland Claesson och berättar att de kunde se späckhuggarens fena genom båtens kapell.
Roland var nere i hytten och Kent blev kvar uppe på däck, de satt tysta och stängde av motorn. Utomhus var det mörkt. Tiden, beskriver Roland, kändes som en evighet efter att de skickat ut nödrop till den spanska sjöräddningen. De hade ingen möjlighet att styra eftersom rodret var sönder och skrovet hade spruckit, hela 15 centimeter. Men de kunde urskilja ett ljud.
– Man kunde höra blåsljudet när späckhuggaren andades, berättar Roland Claesson.
Det är inte första gången en fritidsbåt utanför den spanska sydkusten attackeras av en späckhuggare. Innan avgången hade de blivit varnade för att späckhuggarna vistas i området, särskilt under denna period. Rekommendationen är att hålla sig inom tio sjömil från land och på max tjugo meters djup. Vännerna befann sig på cirka 50 meters djup, men Kent Yrjas, som äger segelbåten och är en van seglare, vågade inte gå närmare kusten.
– Det var inrutade fält på kartan, och det tolkade vi som skyddade zoner, säger han.
Kent Yrjas var påläst om rekommendationerna, och hade även haft säkerhetsgenomgångar i båten och hur man ska tänka när vatten kommer in i båten.
Roland Claesson berättar att attacken pågick i upp till 15 minuter, och att de kunde andas ut när sjöräddningen kom. De bogserades in till hamnen i Barbate och båten skrotades på grund av dess skador. Det var ingen idé att bekosta reparation, förklarar Kent Yrjas. Kostnaden skulle landa på 55 000 kronor och själva segelbåten var inte värd mer än 20 000 kronor.
När vännerna väl kom in i hamnen kunde de bevittna nio andra båtar utan roder, vilket talar för att de var långt ifrån ensamma om att ha attackerats av en späckhuggare. Kvällen innan hade de hört ett nödrop ute på sjön via komradion i båten, även kustbevakningen som ryckte ut gick att höra 20 sjömil bort. Och vännerna hade tur.
– Vi kunde packa ihop våra ägodelar i lådor och skicka hem till Sverige, vilket andra inte har kunnat göra. En del båtar har sjunkit, eftersom de drar in vatten, säger Kent Yrjas.
Men späckhuggarattacken till trots, vill både Roland och Kent segla igen. Däremot kanske de väntar ett tag med att segla utanför Sverige.
– Jag kommer garanterat att segla igen, men jag är lite skeptisk till att sova i en båt nattetid och om det gungar till, avslutar Kent Yrjas.