Studien från Umeå universitet är ännu inte publicerad i en vetenskaplig tidskrift. Den är skickad till ansedda The Lancet där den sedan 25 oktober kan läsas som en så kallad preprint, det vill säga en artikel som ännu inte blivit granskad av andra forskare.
Ändå har den rönt stor uppmärksamhet.
– All press och framför allt alla mejl som jag fått tidigare under hela min livsgärning som forskare från allmänheten är mindre än den jag fått på den här artikeln som inte ens är publicerad än, konstaterar Peter Nordström, professor i geriatrik vid Umeå universitet, till VK.
Studien bygger på uppgifter om 5,8 miljoner svenskar som följts upp i nio månader. Den visar hur länge effekten av vaccin mot covid-19 finns kvar.
– Den stora massan av människor är vaccinerade med två doser Pfizer i den här studien - och där ser man att man har en halverad effekt ganska fort.
Efter 15 till 30 dagar är effekten 92 procent. Redan efter sex månader är den nere på 47 procent.
Och efter sju månader är effekten nere på 23 procent, vilket Peter Nordström betecknar som att vaccinet inte längre har effekt.
– Det är inte statistiskt säkerställt att de där 23 procenten betyder någonting alls. Det är så man ska se det, vi har ingen detekterbar effekt efter den tiden.
Så vilken är effekten efter nio månader?
– För den grupp vi kan utvärdera upp till nio månader, det vill säga Pfizer, det är bara dem som vi har data på så länge, där ser vi ingen kvarvarande effekt.
Studien visar också att vaccinets effekt klingar av tidigare för vissa grupper.
– Ja, man kan säga att de grupper som drabbas hårdast av covid, det vill säga äldre och sköra individer, där klingar även vaccineffekten av snabbast.
– De som behöver bäst skydd, för att de drabbas hårt av covid, de får sämst skydd av vaccinet. Det är logiskt i och för sig eftersom de har sämst immunförsvar.
Effekten försvinner också i genomsnitt snabbare bland män än bland kvinnor.
– Ja, och det är uppenbarligen så att män drabbas hårdare av covid, det har vi sett i tidigare studier också. Dessutom svarar de alltså sämre på vaccinet.
Studien visar att vaccinet från Astra Zeneca har sämre effekt från början och efter 120 dagar, alltså efter fyra månader, fanns ingen kvarvarande effekt. Däremot gav en kombination av Astra Zeneca och Pfizer bättre och långvarigare skydd.
Modernas vaccin tycks behålla effekten något bättre än Pfizer. Studien visar att 59 procent av effekten är kvar efter sex månader, att jämföra med 47 procent för Pfizer.
Studien bekräftar behovet av en tredje vaccindos.
Peter Nordström understryker att det är en studie som inte ens är publicerad än, men har menar att det finns mycket som talar för att resultaten stämmer. Ett exempel är erfarenheterna från Israel som snabbt hade en mycket hög vaccinationstäckning, men som drabbades av en fjärde smittvåg efter fem månader.
– Då gick man snabbt in och vaccinerade 5 miljoner till med en tredje dos och så slog man ned den här vågen snabbt igen.
Studien har gjorts av Peter Nordström tillsammans med Marcel Ballin och Anna Nordström. Tidigare under 2021 har de publicerat fyra andra studier med liknande teman. Det har handlat om riskfaktorer för svår covid, om dödligheten i covid bland de äldre, om effekten av vaccin inom familjen och om effekten av blandade vacciner.
– Det har känts som att med de kunskaper jag har och med den utbildning jag har, så kan man göra skillnad. Jag har aldrig känt det så tydligt förut under den tid som jag har hållit på med forskning, och det har också märkts både i det gensvar jag fått och de artiklar som har publicerats. Och inte minst i den här senaste preprinten som är helt galen.
Den senaste studien bygger på data från tiden 12 januari-4 oktober i år från Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och SCB. Det är data om vilka som diagnosticerats med covid, vilka som vaccinerats med en och två doser, vilka som har vårdats på sjukhus för covid och vilka som har avlidit med covid. De har jämförts med en kontrollgrupp med personer som inte har diagnosticerats med covid och som inte har vaccinerat sig.
Det är första gången som Peter Nordström och hans kollegor valt att lägga ut en artikel som en så kallad preprint.
– Anledningen här var att vi tyckte att data var av så pass stort allmänintresse att vi ville få ut det i och med att vi har så mycket längre uppföljningstid än någon annan studie och att resultaten är rätt tydliga när det gäller att vaccineffekten avtar.
En av diskussionerna kring den senaste studien har handlat om att vissa tycker sig kunna se tecken i forskarnas data på att vaccin skulle öka risken för död. Peter Nordström har startat en twittertråd där han bemöter påståendena och förklarar att de inte stämmer.
– Man måste lägga ned ganska mycket tid för att hitta den siffran som de har hakat upp sig på och sedan göra en story av det. Jag tror att de vet att det inte stämmer och ändå gör de det. Det är svårt att begripa varför.