Umeåforskare bakom nya rön om prostatacancer

Professor/överläkare vid Institutionen för medicinsk biovetenskap

Professor/överläkare vid Institutionen för medicinsk biovetenskap

Foto: Mattias Pettersson/VK

Umeå2020-09-03 22:00

Professor Maréne Landströms forskargrupp vid Umeå universitet har tillsammans med kollegor i Uppsala och Tokyo studerat en så kallad tillväxtfaktor som reglerar hur celler växer och specialiseras, skriver VK. 

– Vi försöker förstå signalkedjorna bättre och försöker förstå varför vissa tumörer blir aggressiva, säger Maréne Landström. 

Höga nivåer av den aktuella tillväxtfaktorn har visat ett starkt samband mellan dålig prognos och dödlighet vid prostatacancer. Det beror på att den stimulerar cancerceller att sprida sig i kroppen och bilda livshotande dottertumörer, metastaser.

Tillväxtfaktorn reglerar ett protein som har en nyckelroll, Smad7.

– Det är spännande, för man har trott att proteinet Smad7 hämmar TGFB-signalering, men vi ser att det gör andra saker i cancerceller än i friska celler. 

Forskarna har upptäckt att proteinet tvärtom förstärker utvecklingen av tumörer i cancerceller.

Det är en speciell aminosyra i proteinet som har fångat forskarnas intresse.

– Vi visar att en specifik aminosyra i en signalmolekyl spelar en viktig roll i att göra cancercellerna mer rörliga och på så sätt bidrar till ökad risk för metastaser. 

Guide: Så går en fettsugning till i Umeå

Det sker genom att produktionen ökar av ett annat protein, HDAC6.

– Den goda nyheten är att man genom att behandla med en hämmare av HDAC6 kan få prostatacancercellerna att förlora sin rörlighet. Därmed kan ny möjlighet på sikt öppnas för behandling som minskar risken för metastaser, säger Maréne Landström. 

Sådana hämmare prövas nu på patienter med solida tumörer i kliniska prövningar i Storbritannien. Förhoppningen är att det kan bli ett komplement till behandling för patienter som har en svårbehandlad cancersjukdom. Framtida studier kan undersöka möjligheterna för nya och mer specifika behandlingar för män med aggressiv prostatacancer.

– Det vore roligt om vår forskning kan leda till klinisk nytta.

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften iScience. 

Anders Wynne/VK 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!