Det var den 4 juni som mannen och några av hans kollegor hade en after work i företagets lokaler i centrala Umeå, rapporterar VK. På eftermiddagen lämnade de företaget för restaurang Båten. Sällskapet fortsatte till Sjöbris där de träffade kvinnan och flera av hennes väninnor. De umgicks mellan borden och det dracks ordentligt med alkohol.
Efter Sjöbris stängning, vid 22.30, gick några ur det stora sällskapet vidare på efterfest i företagets lokaler. Det var på den festen som chefen våldtog kvinnan i hissen utanför företagslokalerna.
En av chefens kollegor träffade mannen och kvinnan i hissen och plockade direkt upp mobilen för att ringa 112, men chefen tog av honom telefonen och avbröt samtalet. Kort därefter anslöt en väninna till kvinnan som ringde 112.
Högsta domstolen har i några rättsfall på senare år uttalat att det vid ett sexualbrott ofta saknas direkta vittnesiakttagelser och teknisk bevisning till stöd för åtalet. Men det hindrar inte att bevisningen ändå kan vara tillräcklig för en fällande dom eftersom huvuduppgiften i våldtäktsmål är att bedöma trovärdigheten av offrets vittnesmål.
Tingsrätten menar att kvinnans berättelse i det här fallet innehåller flera av de kriterier som Högsta domstolen har lyft fram för att den ska anses trovärdig; den har till exempel varit lång, levande och rik på detaljer.
Mannens berättelse är också detaljrik men motsägs av kvinnan, vittnen och den tekniska bevisningen.