Umeå först i Sverige att testa 5G – Telia blir samarbetspartner

Telia blir samarbetspartner när Umeå blir den första staden i Sverige som testar 5G, nästa generations mobilnät. ”Det är viktigt för oss att vara en del i det här”, säger Telias vd Anders Olsson till
.

Från vänster Telias vd Anders Olsson, kommunalrådet Hans Lindberg och landstingsrådet Peter Olofsson. Foto: Hanna Eriksson/VK.

Från vänster Telias vd Anders Olsson, kommunalrådet Hans Lindberg och landstingsrådet Peter Olofsson. Foto: Hanna Eriksson/VK.

Foto: Norran

Umeå2018-11-13 19:28
undefined
Från vänster Telias vd Anders Olsson, kommunalrådet Hans Lindberg och landstingsrådet Peter Olofsson. Foto: Hanna Eriksson/VK.

4G gav oss snabbare mobilt bredband som vi bland annat har glädje av när vi tittar på filmer eller spelar spel i mobilen.

5G kommer däremot inte i första hand att användas av privatpersoner, åtminstone inte till en början.

- Primärt är det för företag och offentlig förvaltning. Det kommer att användas för automatisering, fjärrstyrning, självkörande bilar, processindustri och sådana saker, säger Anders Olsson, vd för Telia.

På tisdagen besökte Anders Olsson Umeå för att underteckna en avsiktsförklaring om samarbete om Umeå 5G. Även Telias teknologipartner Ericsson kommer att vara med.

Som VK berättade i somras kommer hela Umeå att bli testmiljö för framtidens trådlösa bredband. Bakom samarbetet Umeå 5G står kommunen, Umeå Energi, universitetet, landstinget och Umeå Science park.

Lagom stor

Alla framhåller att Umeå är en lagom stor stad för att bli testbädd för tekniken.

- Det här kommer att attrahera företag, det här skapar förutsättningar för produktutveckling, säger kommunalrådet Hans Lindberg (S).

Han nämner bland annat Komatsus nya fabrik i Umeå som kommer att kunna använda 5G för automatisering.

- Vi bjuder in företag som vill testa nytt, säger Hans Lindberg.

Landstingsrådet Peter Olofsson (S) säger att en allt större del av sjukvården kommer att bedrivas i hemmen, med system som övervakas och styrs på distans.

- En förutsättning är att det kan göras patientsäkert och det kräver uppkoppling med höga hastigheter och utan fördröjningar.

Oklar tidsplan

Hans Alfredsson, rektor för Umeå universitet, säger att forskare från olika fält kommer att ha intresse av att studera hur den nya tekniken används på nära håll. Det kan gälla allt från pedagogik till studier av nya affärsmodeller lika väl som tekniken i sig.

- Vi kommer att lägga fokus från vår sida på att det här ska bli någonting riktigt bra, säger Telias vd Anders Olsson.

Det är inte helt klar när den första basstationen för 5G finns i Umeå.

- Tidpunkten får vi återkomma till.

De första mobiltelefonerna för 5G kommer om drygt ett år, men Anders Olsson säger att det kommer att dröja länge innan det finns en nationell täckning. 5G kommer snarare att finnas i "småöar".

Anders Wynne/ Västerbottens-Kuriren

5G

5G innebär extremt snabb uppkoppling, mellan 10 och 100 gånger snabbare än dagens 4G, med mycket låg fördröjning.

5G öppnar möjligheter för uppkopplade saker, exempelvis självstyrande fordon och fjärrstyrda robotar.

5G är femte generationens mobilnät. Varje ny generation har introducerats med ungefär tio års mellanrum: 1G (NMT) 1981, 2G (GSM) 1982, 3G 2001 och 4G 2011.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!