Hon påpekar att så kallad långtidscovid är relativt nytt problem.
– Vi vet i dag inte omfattningen då pandemin fortfarande pågår och det är svårt att ställa diagnos. Men vården av personer med långtidscovid är en intressant och viktig fråga.
Hon tillägger:
– Arbetet är pågående då kunskapen om både covid-19 och långtidscovid ständigt utvecklas. Men det kommer att klarna hur stort problemet är.
Före jul tillsatte Brita Winsa en arbetsgrupp med olika professioner som fick i uppdrag att se över området, inhämta kunskap och studera hur man arbetar med frågan på andra platser i landet. Detta arbete pågår men har som första förslag att genomföra ett test med en pilotmottagning inom neurocentrum på NUS i Umeå, för inremitterade patienter.
Hon vill samtidigt betona att patienter med symtom redan i dag blir omhändertagna, exempelvis om de legat inne på sjukhus med covid-19 och om man fått remiss för behandling.
– Man ska i första hand ta kontakt med sin hälsocentral.
Samtidigt uppger hon att det behandlingsmässigt inte är helt klart vad som bör ingå utöver vanliga rehabiliteringsinsatser.
– Men jag är övertygad om att vi kommer att få se en utveckling av kunskapen närmaste tiden. Vården lär sig massor och har lärt sig massor sedan pandemin startade.
Riskfaktorer för långtidscovid tycks vara högre ålder, högt BMI och att man är kvinna, enligt en studie som publicerats i Nature Medicin.