För drygt en vecka sedan upptäckes ett fall av tuberkulos, TBC, vid Norrlands universitetssjukhus.
– Det var en person som sökt sjukvård, som konstaterades ha tuberkulos, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark till VK .
TBC är en smittsam sjukdom som sprids via luften. Efter att diagnosen fastställdes inledde sjukvården en smittspårning, som ledde till två äldreboenden i Umeå och under veckan har provtagningar gjorts på både boenden och personal för att upptäcka om ytterligare personer kan ha blivit smittade.
– När man har en person som har bedömts ha smittsam tuberkulos följer man upp alla som kan ha varit i kontakt med personen, men tbc är inte speciellt smittsamt, man måste ha varit med personen i åtta timmar, så sannolikheten att det ska ha blivit någon smittspridning är inte så stor.
Vilka är symtomen för TBC?
– Det är långvarig hosta i mer än sex veckor, en allmänpåverkan, man kan ha låggradig feber, viktnedgång, svettas mer än vanligt och känna sig allmänt sjuk.
Tuberkulos var en vanlig sjukdom i Sverige under 1930- till 1950-talen, men är relativt sällsynt i dag. I Västerbotten insjuknar mellan 10 till 20 personer varje år i TBC.
– Dels kan det vara sådana som haft TBC när de var unga på 30-, 40- och 50-talet och så återaktiveras den när man blir gammal, sedan dominerar sådana som har smittats utomlands och sedan insjuknar när man kommer till Sverige.
Hur allvarlig är TBC?
– Det är en allvarlig sjukdom men vi har ju bra mediciner och bot för tuberkulos, så den som insjuknar i Sverige får bra vård. När man har fått behandling ett par veckor slutar man vara smittsam och behandlingen pågår några månader sedan blir man frisk, säger Stephan Stenmark.
Helena Forsgren/Västerbottens-Kuriren