Det var våren 2006 som den person som blev känd som Hagamannen greps efter att, under flera års tid, ha utfört en rad våldsbrott riktade mot kvinnor. Han dömdes samma år för försök till mord, grov våldtäkt, våldtäkt och försök till våldtäkt till 14 års fängelse.
I juli 2015 frigavs mannen och har sedan dess inte dömts för några nya brott. Namnet Hagamannen uppstod efter att polisen såg ett samband mellan flera våldsdåd som pågick från 1998 fram till 2005. De flesta av brotten utfördes på stadsdelen Haga i Umeå.
Under hösten 2022 kommer SVT att göra inspelningar för att skildra Hagamannens brott, och konsekvenserna av dem. Det var dock inte något lätt beslut att ta.
– Vi har våndats rätt mycket över det här ämnet alla vi som jobbat med det. Vi har varit väldigt bekymrade hur vi ska kunna göra det här utan att riva upp sår och att det ska bli snaskigt, säger producenten Eva Löfroth.
Hon tror dock att många av dem som bodde i Umeå under de här åren var ganska präglade av dessa våldsbrott och minns dem med obehag.
Det har tidigare gjorts flera dokumentärer om Hagamannen. Det som ska skilja den här dokumentären åt är att de önskar få dem som på olika sätt har blivit berörda av händelserna kring Hagamannen att berätta om sina upplevelser. Därför håller de nu på att försöka kontakta de kvinnor som utsattes för våldsbrotten och berätta att de håller på att göra den här TV-serien.
– Man önskar ju att man får deras berättelse. Det vi behöver göra är att åtminstone berätta att vi gör det här så att de inte behöver överraskas av att se det på tv, säger Löfroth.
SVT har också varit i kontakt med psykologer med kunskap om sexuellt våld för att fråga dem om råd hur de ska närma sig dessa kvinnor. Rådet de har fått är att det är viktigt att berätta om sexualbrott.
Hur de ser på att ta upp det här ur gärningsmannens, och hans anhörigas, perspektiv svarar Löfroth:
– Vi har försökt kontakta både honom och hans anhöriga för att berätta det här. Men jag tror ändå inte att man ska vara tyst utan jag tror att det är bra att prata om saker. Och det är inte med honom mitt absolut största medlidande ligger.
Inspelningarna av dokumentären har startats i sommar och ska pågå under hösten. Tv-serien, som blir fem avsnitt på 30 minuter, är planerad att visas i januari 2023.