Av vd:arna i länet är 11 procent kvinnor, samma siffra som 2018. I riket är andelen kvinnliga vd:ar 13 procent.
– Utvecklingen har stått stilla de senaste åren. Det kan upplevas som frustrerande eftersom forskning visar att mångfald ger tillväxt och goda resultat. Frågan är mycket viktig för oss och vi försöker bidra till att utvecklingen går mot ökad mångfald i länets styrelser, säger Niklas Jonsson, vd för Almi Nord i ett pressmeddelande.
En jämförelse med företag som är noterade på Stockholmsbörsen visar att andelen kvinnor där är mycket högre, även om det inte är jämställt. Andelen kvinnor bland Stockholmsbörsens styrelseledamöter är 34 procent.
En stor andel av de undersökta företagen i Västerbotten är ägarledda och det syns tydligt att den sneda könsfördelningen i styrelserummen och på vd-posterna tar sin början i ägandet. Enligt statistik, sammanställd av Tillväxtanalys 2018, är cirka 30 procent av företagarna i Sverige kvinnor och 70 procent män. Av de 2 315 företagen i Västerbotten som ingick i styrelsekartläggningen har 75 procent inga kvinnor i styrelsen.
I Västerbotten har företag med minst en kvinna i styrelsen minskat med en procent jämfört med 2018 och ligger nu på 37 procent. Rikssnittet är 39 procent.
– Det finns en rad undersökningar, både våra egna och andras, som visar att företag som har ett aktivt styrelsearbete med externa ledamöter också har en bättre utveckling och tillväxt, konstaterar Niklas Jonsson.
Kvinnors styrelserepresentation skiljer sig markant inom olika branscher. Högst är den i Västerbotten inom annan serviceverksamhet och kultur, nöje och fritid med 85 respektive 81 procent kvinnor i styrelserna. Lägst är andelen inom industri och tillverkningsföretag med 26 procent.