De båda styrelserna har under senaste året haft en dialog för att hitta bra former för samarbeten. Som ett resultat av dessa samtal har både Norra och Norrskogs styrelser kommit till insikt om att tiden nu är mogen att gå samman och bilda en ny förening. De menar att en ny, stark gemensam skogsägarförening skapar helt andra och bättre förutsättningar för privata skogsägare i norra Sverige.
Om detta förslag antas av stämmorna kommer det att innebära att sågverksföretaget Norra Timber stärks genom att Norrskogs kvarvarande industrienheter integreras i den verksamheten.
Nu pågår ett intensivt arbete för att hitta det bästa möjliga sättet att förena de båda verksamheterna. Planen är att decentralisera den skogliga verksamheten i tre geografiska nav; Luleå, Umeå och Östersund med föreningens huvudkontor i Umeå.
Dialogen ska nu inledas med förtroendevalda, MBL-förhandlingar ska hållas med fackliga organisationer och under oktober lämnas en konkurrensprövning in till Konkurrensverket och en fusionsplan till Bolagsverket.
Om de extra stämmorna för föreningarna, som genomförs i februari, beslutar att gå på styrelsernas förslag om att bilda en gemensam förening fastställs fusionen mellan Norrskog och Norra när Bolagsverket meddelar sitt svar. Preliminärt kan detta ske i slutet av april 2020.
Tillsammans har Norrskog och Norra cirka 28 000 medlemmar. Geografiskt täcker verksamheterna de fyra nordligaste länen med undantag för landskapet Härjedalen.
– Norra och Norrskog är två finansiellt starka föreningar. Tillsammans blir vi en enormt kraftfull aktör med en konkurrenskraftig industristruktur och förmåga att leda resurskrävande utveckling av skogliga tjänster. Därmed kan vi säkerställa ett långsiktigt värdeskapande för våra medlemmar idag och i framtiden, säger i ett pressmeddelande Maria Broman, vice ordförande på Norra.
Torgny Hardselius, ordförande för Norra, konstaterar att skogen är viktig för både det lokala och nationella samhället både ur ett ekonomiskt och klimatmässigt perspektiv.
– En stor skogsägarförening kommer tillsammans skapa klimatnytta, konkurrens och arbeta för att både kvinnor och män ska ha samma makt över sitt skogägande. Tillsammans har vi större förutsättningar att lyckas med det uppdraget, menar Torgny Hardselius, ordförande för Norra.
Charlotta Kristow, vice ordförande Norrskog, tycker att det känns fantastiskt att man tar det här steget.
– När Norra och Norrskog väljer att gå samman skriver vi tillsammans ett nytt kapitel i skogsägarrörelsens historieböcker. Vi har fullt förtroende för att våra medlemmar nu kommer sätta sig in i vårt förslag och se till familjeskogsbrukets bästa, säger Charlotta Kristow, vice ordförande Norrskog.