Det var vid 22-tiden på fredagen som två carportlängor på Mariehemsvägen i Umeå totalförstördes i en kraftig brand. Mellan 35 och 40 bilar uppges ha skadats. Ärendet utreds som grov mordbrand i och med att polisen jobbar efter tesen att branden ifråga ska ha anlagts. En viktig nyckel kommer vara resultaten från den tekniska undersökning som genomfördes på brandplatsen i lördags.
– Vi får se om vi lyckas fastställa en brandorsak. Rent teoretiskt skulle branden kunna ha orsakats av ett tekniskt fel, men i nuläget misstänker vi att den var anlagd, säger poliskommissarie Oscar Berglund till Västerbottens-Kuriren .
Härnäst ska polisen sammanställa det material som hittills kommit in i ärendet, bland annat genom vittnes- och målsägarförhör.
Har ni någon eller några misstänkta?
– Jag kan inte gå in på det just nu i och med att vi är i ett för känsligt läge i förundersökningen, säger Oscar Berglund.
Sitter någon frihetsberövad?
– Nej.
På måndagsförmiddagen hölls ett möte på Mariehem med anledning av fredagens brand. Initiativtagare var den berörda bostadsrättsföreningen och involverade försäkringsbolag.
Hur stora värden bedöms ha gått ut i rök?
– Uppskattningsvis, om man sammanställer alla fordonsskador plus skadorna på parkeringen och carporten, så är vi uppe i miljonklasser, säger Oscar Berglund.
Du säger klasser?
– Ja, det rör sig om mer än en miljon i alla fall.
Som en följd av det inträffade har försäkringsbolagen i Umeå några bråda dagar framför sig.
– Vi har fått en hel del att göra och det kommer in nya ärenden hela tiden, både via hemsidan, appen och att folk ringer in. Vi vet ännu inte exakt hur många av de här bilarna som är försäkrade hos oss, men det kommer att bli fler ärenden att hantera än vi normalt tar emot på en dag, säger Rakel Sandström, skadechef på Länsförsäkringar Västerbotten.
För att du ska vara skyddad vid bilbränder som de Mariehem räcker det inte med den obligatoriska trafikförsäkringen, förklarar Sandström. Det som krävs är en så kallad kaskoförsäkring.
– Trafikförsäkringen som du är skyldig att ha enligt lag täcker bara skador som du råkat orsaka på en annan person, ett annat fordon eller någon annan saker. I det här fallet måste du ha en försäkring som täcker för brand, säger hon.
Hur räknar ni när ersättningen tas fram?
– Vi utgår från bilens marknadsvärde, vilket innebär att vi värderar den mot jämförbara objekt. Säg att du har en Golf som är fem år gammal, då försöker vi jämföra den mot en likvärdig bil. Det vill säga en bil som är lika gammal och som gått ungefär lika långt. Principen är densamma om bilen är två år gammal eller tio år gammal – att du får det du skulle ha fått om du sålt bilen precis innan skadan.
Är det pengar i handen som gäller eller att ni betalar för en reparation?
– Vi försöker så långt det är möjligt att få till en reparation, men går det inte så löser vi in bilen. I det här fallet är många av bilarna helt uppbrunna, men de som har stått lite mer perifert till kan kanske repareras eller saneras. Då är det det vi betalar för.
Om en bil som värderats till 100 000 kronor blivit totalskadad i en brand, vad kan ägaren få tillbaka på försäkringen då?
– 100 000 kronor exklusive självrisken. Det framgår av försäkringsbrevet vilken självrisk du har, men den brukar ligga på 1 800 kronor vid brand.
Säg att bilen är helt ny, vad händer då?
– Då blir det lite speciellt. Om skadan skett inom ett år – det vill säga att du har köpt en ny bil som du haft i mindre än ett år och det bara är du som har ägt den – så kan du få en nyvärdesersättning. I sådana fall kan bilen ersättas med ett nytt fordon av samma eller likvärdigt fabrikat och årsmodell, säger Rakel Sandström.
För det måste dock vissa saker vara uppfyllda.
– Det räcker inte med att bilen är ny, den får till exempel inte ha gått för långt. Och går den att reparera för en rimlig kostnad så är det det vi bekostar. En ny får du bara om bilen är så pass skadad att det kostar för mycket att reparera den.
Hur snabbt kan en drabbad bilägare räkna med att få ett besked från er?
– Det är svårt att svara på. När sådant här händer blir organisationen lite ansträngd, men vi försöker jobba så snabbt och offensivt vi kan. Hur snabbt vi hinner få fram en värdering av ett fordon beror helt på hur många ärenden som rasslar in, och om en bil ska repareras så är vi beroende av den saneringsfirma eller verkstad som ska göra jobbet. Då blir det ytterligare ett led som skulle kunna innebära en fördröjning, säger Rakel Sandström.
Joel Lindberg/Västerbottens-Kuriren