– Som ni ser är fönstersättningen inte särskilt traditionell, jag ville ha känslan av att de är strömmande över huset, berättar Cornelia Helleday och visar runt.
Hon är kreatör i ordets rätta bemärkelse, kreativ är liksom en underdrift i hennes sällskap. Hon fotar och skriver, skapar kläder, gör keramik, målar tavlor och (tada!) hus. Tillsammans med maken Jonas Helleday har hon ritat huset som nu är verklighet och som de drömt om i många år, skriver VK.
– För mig är det egentligen inte så stor skillnad om jag gör ett plagg, målar eller ritar det här huset, skapandeprocessen är liknande – med all respekt för att ett hus är ett mycket större och mer komplext projekt, säger hon.
Drömhuset är ett stort och ljust suterränghus, byggt i lösvirke på en sluttande skogstomt och, som Cornelia säger, med fönster utströsslade lite varstans. Inredningsmässigt vill hon gärna att känslan ska vara lite som i ett dockskåp med klumpiga möbler och gärna udda detaljer – fast i betydligt större skala så klart.
– Den här gröna soffan är ett fynd från Returbutiken för 200 kronor, vi tog bort benen för att ge den ett mer ”chunky” och klumpigt uttryck – jag älskar att den är så stor och känslan av att det är en pjäs, säger hon och serverar kaffe i egenhändigt gjorda keramikmuggar.
På väggarna hänger konst signerad henne, en kompis samt en tavla av Marimekkotyg som Cornelia gjort av tyg hon köpt second hand.
Tomten hittade de för cirka åtta år sedan när husplanerna började ta form. De hade vissa krav, bland annat att det inte skulle vara mer än två mil från Umeå, och en budget att förhålla sig till.
– Jonas hittade den här tomten, den hade legat ute i cirka tre år och priset var ganska kraftigt rabatterat. Bilderna i annonsen var otroligt dystra, det var vinter och grått. Jag sa till honom ”Tycker du verkligen att det där ser intressant ut?”, säger hon och skrattar.
Första besöket blev på försommaren, så omgivningen var en helt annan än på bilden.
– När vi klev ur bilen var det bara så himla tyst! Fantastiskt! Det är något vi båda dras till, och så var det utsikten här – tomten ligger högt med sikt mot dalen och omgiven av skog – att det finns Ica i byn, ett sammanhang med förskola och skola, en busslinje som går och en okej väg hit.
De slog till på tomten och började skissa på hus. Hit kom de från Fäbodåkern där de bodde inhysta hos Jonas föräldrar och innan dess hade de en lägenhet på Backen. Markarbetet i Överboda drog i gång i slutet av 2020.
– Min kusin Niclas Syrén jobbar som projektledare inom byggbranschen i Stockholm och har hjälpt oss jättemycket med att bolla idéer och komma med tips – han är helt otrolig!, säger Cornelia.
Att hitta entreprenörer som är villiga att låta husägarna själva delta i arbetet är inte alltid tvärenkelt.
– Men vi har verkligen haft turen att samarbeta med många fantastiska entreprenörer som på många sätt förgyllt och underlättat byggtiden, konstaterar Cornelia.
Paret Helleday har gjort såväl nedervåning och ventilation som isolering och dragit elen själva. Och satt panel, något som tog en mindre evighet. Materialmässigt har de tänkt både på miljö, kvalitet och återbruk i den mån det varit möjligt, det är något Cornelia alltid har med sig. Och framför allt har de låtit besluten mogna fram för att skapa ett hem som håller över tid.
Hur har ni haft tid att både jobba och bygga hus?
– Jonas har under en period varit tjänstledig en dag i veckan och vi har spritt ut våra semestrar. Eftersom arbetskraft är den kostsamma delen har det varit ett sätt att hålla nere utgifterna. Vi har också fått otroligt mycket hjälp av våra familjer när vi har haft våra ”byggdagar”. Föräldrarna har passat barn, fixat mat och hjälpt till med bygget, berättar Cornelia.
Den 11 juli i fjol flyttade de in och fem dagar senare föddes sonen Frans.
– Det var lite sjåpigt men det gick, skrattar hon.
Atmosfären är harmonisk och tillåtande med högt i tak, stora ljusinsläpp och lugna färger. Mest tid tillbringas i det stora kombinerade kök, mat- och vardagsrummet på övervåningen som går i en beige ton med sofforna i grönt och orange som pigga accenter. Väggarna är målade med kalkfärg som ger ett levande intryck.
– Jag älskar ju färg så att jag skulle välja en sån ton kanske inte var så självklart, det är Jotuns kulör Vitt te, berättar Cornelia.
Det rejäla matbordet har de tagit över av hennes föräldrar och stolarna är köpta för tio kronor styck på Returbutiken. Och när de blir lite ”rekiga” finns utrymme att hitta på nytt med kreativa lösningar signerade Cornelia.
Kvar att göra på huset är bland annat en del av trappräcket till nedervåningen som hon klätt i aluminium, men som troligen ska få plywood invändigt.
– Jag köpte alla plåtar de hade i den tjockleken på Biltema, det är nog mer vanligt att använda till skyltar eller kopplat till bilar. Killen i kassan bara stirrade på mig och sa ”Måste bara få fråga, vad är det du ska göra?”, härmar Cornelia och skrattar.
”Jag ska klä ett trappräcke!”.
Hon har böjt, limmat fast det och slipat med sandpapper. Finishen blev super.
– Jag bara älskar att flytta material till andra kontexter – det är så kul och stimulerande! Och jag gillar kontraster, till exempel kombinationen av våra väggar med trägolvet och eluttagen i aluminium.
På flera ställen i huset ståtar fantastiska blomsterarrangemang, det visar sig vara blomsterkreatören Liv Bladh i Umeå som varit i farten i samarbete med Cornelia som gjort keramikvaserna.
– Vi jobbade ihop här i går kväll och det var otroligt givande, jag har sån respekt för skapandeprocessen och det var jätteroligt att hon kom hit så att vi äntligen fick umgås ordentligt, sprudlar Cornelia.
Allt är inte klart, en takterrass byggs som bäst, belysning ska upp i stora rummet och delar av nedervåningen är under uppbyggnad. Men de bor i drömhuset som de ritat och konstruerat själva.
Vad är viktigast i ett hem?
– Att det är tryggt och tillåtande och att det ska levas i – att saker ska användas – det är jätteviktigt! Och att det får formas allteftersom, att låta det ta tid, konstaterar Cornelia Helleday.
Fakta
Byggår: 2020–2022
Boyta: 225 kvadratmeter
Fasad: Superwood, färgen Sand
Tomt: Drygt 5000 kvadratmeter