En bra bit in i maj ligger snön kvar över det stora trädgårdslandet. Egentligen brukar Renée Levander ha börjat direktså ute vid den här tiden, men i år har hon fått vänta. När det är dags så går hon över jorden och vänder den med en grep. Stort skräp tar hon bort, sedan krattar hon fint och gör fåror att så i.
Trädgårdslandet har vuxit eftersom och när det behövs mer plats kör hon med no dig-metoden.
– Då täcker jag med kartong på gräsmattan som hindrar att gräs och ogräs kommer upp och sedan lägger jag på jord och sår, säger hon till VK.
Med tanke på den sena starten har hon som tur är sitt nya växthus att påta på i, så odlingen har inte stått helt stilla. Bland annat så är plantor av basilika, tomater och chili frodiga och redo för sol och värme.
Fokus ligger alltid på det ätbara och kanske framförallt på kål och bönor av olika slag. Men även betor, morötter, lök, squash och gurka och annat tar plats på tomten i Sörmjöle.
För att hålla vilda djur borta från trädgårdslandet har ett staket byggts på ena sidan och de andra sidorna ska hägnas in.
– Rådjuren har bra med mat på andra ställen under sommaren, men ibland tar de sig sig in och äter upp mina plantor, säger hon.
När Renée Levader planerar odlingssäsongen har hon hjälp av ett excelark där hon håller reda på var hon sådde vad sist. Det är bra att växla ställen för att undvika jordburna sjukdomar. Drabbas man av det går det inte att odla i samma jord på ett par decennier.
– Det är viktigt att tänka på när det kommer till kålen. Därtill räknas också rädisor som hör till kålsläktet. År ett brukar jag sätta ärtväxter och bönor på ett stället, för de ger näring och boostar jorden. Året efter sätter jag kål och vitlök där, vilka tar näring. Tredje året sätter jag potatis eller sallat på platsen.
Jordlära har hon lärt sig om när hon gått Forslundagymnasiets trädgårdsutbildning för vuxna. Där fick hon också kunskap om odling, beskärning och skötsel av offentliga utemiljöer.
– Jag har alltid gillat odling. Det är något fint med att plocka sin egen mat som jag vet är helt utan kemikalier. Den maten smakar godare och under sommar och höst äter vi mycket vegetarisk mat från trädgårdslandet.
I år är det premiär för odling i växthuset, som mäter 18 kvadratmeter. Det är köpt som en byggsats, men är satt på en sockel för att få mer rymd så att tomatplantorna ska få ta plats.
– Jag ser verkligen fram emot att kunna odla tomater nu. Jag älskar tomater och vet inte riktigt vilken min favoritsort är. Jag får prova mig fram.
Trenden med att odla snittblommor har Renée Levander inte hakat på. Över hundra olika sorters perenner finns i trädgården, men där ligger fokus på grönt och vitt.
– Vallmo och lejongap har jag haft. Ett år satte jag dahlior, men de är som primadonnor som ska pillas med. Då är det enklare att slänga ut solrosfrön – de blir också jättefina snittblommor. Perenner är bra, för de sköter sig själva. Mina favoriter är hostor och ormbunkar. Jag gillar när det inte är så mycket färger.
Fakta
Namn: Renée Levander.
Ålder: 45 år.
Bor: I Sörmjöle med sambon Robert Jonsson och två katter.
Gör: Fastighetsskötare.
Intressen: Odling, vara i skogen, plocka bär och svamp och alla projekt på gården.
Ser mest fram emot att skörda: Tomater från det nya växthuset.
Instagram: @reneeslustgard
Fakta
Renée Levanders favoriter:
1. Vaxbönor.
2. Grönkål ´Westland Winter´ ger mycket skörd.
3. Grönkål Émerald Ice´har vita nerver och är jättesnygg.
4. Savoykål för att det är så gott på grillen.
5. Tomater. Det är så gott att gå och plocka egna körsbärstomater och äta. Det är som godis.