Region Västerbotten rapporterade på onsdagen, vid en presskonferens, att 20 personer i länet är bekräftat smittade av Coronaviruset Covid-19. Tre personer behöver sjukhusvård och en av dem får intensivvård.
För en av de 20 bekräftat smittade länsborna finns ännu ingen klarlagd källa till smittan.
– Det kan vara en indikation på att det finns allmän smittspridning i samhället men vi kan inte slå fast att det finns allmän smittspridning utifrån ett fall, säger Gunilla Persson.
Hon påpekar att det nu finns en hel del samlad kunskap om det nya coronaviruset, trots att det är nytt. Det står klart att riskgrupper är äldre och personer med vissa underliggande sjukdomar.
– Allt talar för att det här är ett virus som ger lindriga besvär hos den stora merparten. De flesta behöver ingen hjälp från sjukvården. Vi vet också att några drabbas hårt. De behöver sjukhusvård, intensivvård och en del överlever inte, säger Gunilla Persson.
Gunilla Persson påpekar att sjukdomen sprids som droppsmitta. Den är inte luftburen.
– Det är i nära kontakter man bli smittad. När man vistas i samma hushåll eller samma rum under längre tid. På samma sätt som med influensa, säger Gunilla Persson.
Region Västerbotten kommer i fortsättningen att ta prov för att bekräfta coronasmitta när personer med uttalade symtom söker vård. Det kommer även att pågå testning av vårdpersonal. Det är framförallt luftvägssymtom som väcker misstanke om Covid-19.
– En del blir också drabbade av mag- och tarmsymtom, säger Gunilla Persson.
Smittan kommer under de närmaste veckorna att spridas i länet och fler blir då så sjuka att de behöver vård. Gunilla Persson räknar med att trycket på vården blir högt under flera månader. Vid akutmottagningen på Norrlands universitetssjukhus finns det från och med onsdagen ett tält dit personer som kan vara smittad av Covid-19 blir hänvisade för en inledande undersökning.
– Vi planerar för att det här pågår fyra till fem månader framåt. Efter sommaren kan det ha lugnat sig, säger Gunilla Persson.
Målet för Region Västerbotten, liksom för hela landet, är att fördröja smittspridningen för att inte överbelasta vården. Länets sjukhusvård är än så länge inte överbelastad. Det råder inte brist på personalresurser för att hantera vården av patienter drabbade av Covid-19. När fler blir sjuka blir situationen svårare.
– I planeringen ingår att ställa in en del operationer som kan anstå, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västerbotten.
Hon medger att ett beslut om att stänga för- och grundskolor kan leda till personalbrist. Region Västerbotten ser pensionärer och studenter som möjlig extrapersonal.
– Men vi hoppas att de inte behöver stänger förskolorna, säger Brita Winsa.
Bristen på skyddsutrustning och desinfektionsmedel är redan ett faktum. Sofie Jacobsson, chefsläkare med beredskapsansvar, bekräftar att tillgången på desinfektionsmedel samt skyddsutrustning är begränsad. Det finns material säkrat för de närmaste två veckorna.
– Jag uppmanar alla som inte personligen behöver skyddsutrustning och handdesinfektion att fundera på om de ska göra sådana beställningar. Tvål och vatten räcker långt i de flesta fall, säger Sofia Jacobsson som tillägger att det börjar dyka upp möjligheter för att säkra leveranserna av skyddsutrustning.
– Bland annat ett initiativ till lokal produktion av skyddsmasker, säger Sofie Jacobsson.
Kerstin Eriksson/Västerbottens-Kuriren