Helena Palmgren är pensionerad smittskyddsläkare från Region Uppsala. Sedan några månader tillbaka har honom hoppat in som vikarierande smittskyddsläkare vid Region Västerbotten med ansvar för att svara på allmänhetens frågor om vilka rekommendationer eller restriktioner som gäller och hur de ska tolkas.
Från och med i tisdags har många av frågorna varit kopplade till de nya lättnaderna och vad dessa innebär.
– Sedan de nya reglerna infördes har det varit en hel del mejl som talar för viss osäkerhet, säger Helena Palmgren till VK.
– Det är många som har frågor kring diverse sportevenemang, cuper och sådant, som nu ska dras i gång. Då handlar det mycket om resor och hur man kan genomföra dessa säkert. Vi har även fått in frågor gällande olika typer av kyrkliga sammankomster som brukar anordnas på sommaren och från personer som vill hålla i loppmarknader.
Främst handlar dock spörsmålen om vad som räknas som en privat eller allmän tillställning och vad som gäller för endera evenemang.
– Det är inte alltid helt självklart, kan jag själv tycka. Många verkar tro att det som krävs för att det ska vara en allmän tillställning är att man hyr en lokal, men det som gäller är att du inte har bjudit in någon. En tillställning för allmänheten innebär att vem som helst kan gå dit. Om du har en födelsedagsfest så är det ju sällan på det viset, då bjuder du in ett visst antal människor, säger Helena Palmgren.
Så vad gäller? Är det exempelvis okej att bjuda fler än åtta personer till ett midsommarfirande?
– Det finns inga juridiskt bindande regler, men rekommendationen är att större fester bör undvikas och att det är bättre med utomhus än inomhus. Jag fick nyligen en fråga från en person som ville ha ett party inomhus för 50 personer. Där fick jag tala om att det inte är något vi rekommenderar, säger Helena Palmgren.
Om alla som deltar är färdigvaccinerade? Är det okej då?
– Det har ingen betydelse. Rekommendationerna tar inte hänsyn till vaccinationsstatus och vaccin utgör inte något undantag. Då skulle det bli ännu svårare att kontrollera och ingen skulle ha möjlighet att kolla det.
Hur är det med föreningsträffar av olika slag?
– Det är lite darrigt och beror på vad det är för typ av förening, så det är lite svårt att svara på. Där skulle jag nog be den som undrar att höra av sig så får vi diskutera saken.
Enligt Helena Palmgren får smittskyddet in ungefär 25 frågor per vecka. Själv tycker hon att arbetet har blivit lättare sedan Region Västerbotten upphävt de egna regionala rekommendationerna, som på vissa punkter var strängare än de nationella.
– Då hade man två samlingar av rekommendationer att förhålla sig till. Nu går det bättre, säger hon.
Frågor kan mejlas in till smittskyddet på smittskydd@regionvasterbotten.se. Du kan även klicka här och se vad Folkhälsomyndigheten själva skriver om vilka deltagarantal som är giltiga i olika sammanhang.
Helena Palmgren avslutar med att betona vikten av att ta reda på vad som gäller snarare än att göra egna antaganden.
– En del hör av sig för att få bekräftat att de har tänkt rätt. Andra tror att de har rätt men har fel och då rättar vi dem. Värst är det med alla de som inte skriver för att de tror sig veta vad som gäller trots att de inte gör det, säger hon.