– Jag fyller 67 nästa år och då har jag beslutat att jag ska gå i pension. Det var aktuellt redan för två år sedan men då lovade jag att jobba två år till. Men efter 32 år är det nu dags, säger Jan-Erik Wallin, till VK.
Det var 1979 som landstinget införde en pollenfälla på taket på Norrlands universitetssjukhus. Sedan 1989 är det Jan-Erik Wallin som klättrat upp på taket hundratals gånger per år för att samla in pollenprover. Över 4 500 gånger uppskattar han att han klättrat upp på taket.
– De första åren gjorde jag det via Umeå universitet, där jag var forskare. Men de trodde inte på verksamheten så då var jag tvungen att bilda eget bolag för att fortsätta, säger Wallin.
De 32 år som Wallin drivit sitt bolag och mätt pollenhalterna i Norrland har inte genererat några stora pengasummor, och därför har han tvingats sköta arbetet själv.
– Ekonomin har aldrig gett möjligheter att skola in någon personal, så de pengar som jag har fått in för verksamheten räcker precis för pollenperioden, sen är de slut. Sedan har jag fått söka andra jobb på vintrarna, säger Wallin.
Och det är just ekonomin som är orsaken till att pollenmätningarna nu upphör. I samband med Wallins pension har landets fyra nordligaste regioner beslutat att inte finansiera fortsatta mätningar.
– Det är ju pollenallergikerna som får ta stöten. Det är de som blir lidande av detta, säger Wallin.
Under årens lopp har Wallin flertalet gånger sökt finansiering av regioner, landsting och diverse myndigheter, men alltid fått nej som svar. Detta med anledning av pengabrist och besparingar.
VK skriver också att Wallin, utöver pollenfällan i Umeå haft hand om hela Norrlands pollenmätningar. I landsdelen finns mätstationer i Sundsvall, Östersund och Umeå, samt en sista station som varierat mellan Luleå, Piteå, Boden och Älvsbyn. Wallin har haft personal på orterna som tömt fällan och postat proverna till Umeå där Wallin analyserat dem i laboratoriet som han har hemma hos sig. Resultaten har därefter publicerats på pollenprognosen.se.
Att pollenmätningarna avslutas då Wallin går i pension är ingenting som förvånar honom. Det har nämligen länge varit tal om att verksamheten ska avslutas.
– Det var förväntat att det skulle bli på det här viset. Men vi får se, Astma- och allergiförbundet har skickat skrivelser till Kultur- och Socialdepartementen att statsmakten skulle ta över hela verksamheten. Men det är ju utredningar och annat som ska göras, så chansen att vi ska få igång verksamheten till nästa år är ganska minimal, säger Wallin och fortsätter:
– Pengar är kanske det enklaste att lösa, men frågan är ju vem som ska göra detta. Då måste vi skola in någon ny person också, säger han till VK.
Enligt Wallin vore den bästa lösningen att staten eller offentliga myndigheter skulle ta över verksamheten och inrätta fasta tjänster som utför arbetet. I Mellansverige sköter Naturhistoriska riksmuseet om pollenmätningarna, och i södra- samt västra Sverige sköts arbetet av Göteborgs universitet. En liknande lösning skulle Wallin önska även i Norrland.
Jesper Råtts/VK