Älgens lort i ny studie

Privatpersoner uppmuntras att plocka älgskit och skicka in den för analys. ”Syftet är att få reda på vad älgar äter”, säger Robert Spitzer, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Älgen vid vedboden

Älgen vid vedboden

Foto: Jaana Manninen

Umeå2024-06-14 05:00

Nyheten i korthet

  • Privatpersoner uppmanas samla älgskit för en ny studie vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) som syftar till att kartlägga älgars diet över hela Sverige.
  • Forskaren Robert Spitzer hoppas att studien kommer att avslöja hur viktigt bärris, som blåbär och lingon, är i älgens kost, samt om det finns geografiska skillnader i dieten.
  • Resultaten från studien, som pågår till höstjakten, förväntas 2025 och kan bidra till förståelsen av älgpopulationens förändringar.

Det är i en ny studie som Robert Spitzer tänker kartlägga älgens diet över hela Sverige under växtsäsongen. Det ska gå till så att privatpersoner ombeds plocka färsk älgskit, förpacka den och skicka in den till SLU i Umeå. 

Älgspillningen dna-testas för att kunna se vad älgen ätit. Och Robert Spitzer säger att man vill ha in spillning från hela landet. 

undefined
Älgen vid vedboden

Vad är syftet med studien? 

– Syftet är att få reda på vad älgar, i princip över hela landet, äter under barmarksäsongen. Att lära sig mer om deras kost är ju kopplat till hela livscykeln hos älgen, förklarar han. 

I en tidigare, liknande studie, har man fokuserat på Västerbotten och Sörmland. Nu vill man bredda studien och hoppas få in älgskit från hela landet och även från de båda länen som tidigare ingått. 

Robert Spitzer ser flera fördelar med studien. Bland annat att ta reda på hur pass viktigt bärris, som blåbärs- och lingonris är i det stora däggdjurets kost. En fråga är om de äter lika mycket bär i hela landet.

– Det man har sett är att antalet bärbuskar minskat i vissa län. Så en det är fråga som vi försöker besvara i den här studien: Hur viktigt är bärris för älgar?  säger han och fortsätter: 

– Det vi redan har sett i tidigare forskning är att det finns konkurrens mellan älgar och mindre hjortarter i fråga om föda. Om det finns många mindre hjortdjur i ett område, så äter älgarna mer tall, det har vi sett i Västerbotten och Sörmland.

Hur länge pågår studien? 

– Vi ska samla prover från nu och fram tills höstjakten och resultaten kommer förmodligen våren eller sommaren 2025. 

Var kommer idén ifrån? 

– Jag har fått många frågor från vilt- och skogskonsulenter som läst vår tidigare forskning. De vill gärna veta hur det ser ut i deras område. 

Vad kan studien leda till? 

– Älgens kost är ju bara en del, men om man till exempel ser att älgstammen minskat, eller ökat väldigt mycket i något område, kan det härledas till kosten. 

Vad tycker du är mest intressant med studien? 

– Jag vill exempelvis se om det finns stora skillnader i kost i olika geografiska områden och en fråga är att ta reda på hur viktigt bärbuskar är för älgens kost. Om det finns en tydlig koppling kring det i hela landet så kan man rekommendera att ta hand om dem för att hjälpa älgarna, säger han. 

Så gör du

Samla endast färsk älgspillning, helst medan den fortfarande är mjuk. Undvik att samla in gammal spillning. 

Lägg en eller två älgkulor i en plast- eller papperspåse eller linda in den i folie. 

Markera platsen med hjälp av GPS, eller kom ihåg den närmaste landmärket. 

Fyll i provinformationsbladet eller skriv informationen för hand på ett papper.

Skicka provet tillsammans med provinformationen till SLU i Umeå. Om du inte kan skicka provet inom 1 eller 2 dagar ska det förvaras i frys. När du skickar ett prov, se till att det är i en plastpåse innan du lägger det i ett kuvert så att det inte läcker/luktar under sin resa. 

Mer information om projektet finns på: www.slu.se/algkost 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!