Helgens första gängattack inträffade vid 21-tiden på lördagskvällen, när en yngre person hade varit på Max på Rådhustorget. På väg mot Vasaplan blev personen upphunnen av ett större gäng bestående av 20–25 ungdomar, som hotade och misshandlade personen.
Dagen efter var några 17-åriga vänner på bio. Efteråt blev de attackerade och misshandlade av ett stort gäng. Vännerna uppskattar att gänget bestod av mellan 15 och 20 personer och uppgav att flera av dem täckte ansiktet med huvor, halsdukar och bandanas. En av de attackerade fick spendera natten på sjukhus på grund av slag och sparkar.
Tredje attack
Polisen har även fått uppgifter om en tredje attack som inträffade fredagen den 3 januari.
När VK åkte till centrala Umeå under tisdagen hade de allra flesta tagit del av rapporteringen kring gängattackerna. Ungdomarna som VK talade med hade åsikter om det inträffade, men ville inte bli citerade.
Föräldrar till tonårsbarn hade desto mer att säga.
– Det är inte är så kul att släppa barnen ensamma på stan. Samtidigt kan man ju inte låsa in dem, säger Lena Sundström från Tavelsjö.
Hon är förälder till tre barn, 17, 20 och 22 år.
– Syftet är att bråka, söka spänning, men det viktiga är att identifiera vilka personerna i gänget är och jobba på orsaken till att de gör så här. För de kan inte ha det så lätt, säger Lena Sundström.
Agneta Hansson från Umeå tycker att situationen är oroande.
– Det är obehagligt att sådant här kan hända.
”Blev förvånad”
Andreas och Anna Tiselius bor på Tomtebo sedan några år tillbaka tillsammans med barnen Alexander, 13 och Ida-Linnea, 9. De hade också tagit del av helgens rapportering kring gängattackerna.
– Naturligtvis är det inte bra, jag läste om det i VK nu på morgonen, och jag blir lite förvånad. Vi flyttade hit från Göteborg 2009 och Umeå är som inte en sån här stad, säger Anna Tiselius.
Andreas Tiselius menar att han och familjen är så pass lite inne i centrala Umeå att han inte har reflekterat så mycket kring händelserna.
– Det har inte varit så aktuellt för oss, men stan har vuxit som en galning och vi bor på Tomtebo och där har det också börjat hända grejer. Det här som hände i helgen påminner om 90-talet och kickers som sprang omkring och letade bråk, säger Andreas Tiselius som är född och uppvuxen i Umeå.
Tydliga samband
Jourhavande förundersökningsledare Sofia Möller bekräftade i måndags att polisen ser ett tydliga samband mellan händelserna. Frågan är vad syftet är.
– Lite ovanligt är det. Det verkar inte vara rån, bara stök, säger Anna Tiselius.
Andreas Tiselius är dock hoppfull inför framtiden.
– Jag tror inte att utredningen blir långvarig. Jag tror att polisen kommer att lösa det här. Sen släpper vi inte barnen till stan ensamma. Inte än i alla fall.
Mattias Wennberg//Västerbottens-Kuriren