Ordförande: ”Det var en mörk dag för länets bönder”

Under torsdagen inträffade tre katastrofala händelser för bönder i länet. En kraftig brand och två takras. Under fredagsmorgonen rasade ytterligare ett ladugårdstak. Ingen människa skadades i olyckorna, men djur dog och det blev omfattande materiella skador. Samtidigt som det är fruktansvärda upplevelser för de inblandade sluts bönder samman och hjälps åt.

I Stöcksjö brann en ladugård ner till grunden. Ett tiotal djur räddades.

I Stöcksjö brann en ladugård ner till grunden. Ett tiotal djur räddades.

Foto: Per Landfors/VK

Umeå2021-02-26 18:42

– Det finns nog ingen bransch som är så solidarisk med varandra som den här branschen när det sker olyckor. Det tog inte lång tid innan människor fanns på plats och handgripligen hjälpte till, säger Lotta Folkesson, ordförande för LRF i Västerbotten till VK. 

Hennes son var en av de drabbade. 

När VK når Lotta Folkesson under fredagen är bland det första hon säger:

– Det var en mörk dag för länets bönder. Det här är fruktansvärda upplevelser.

En ladugård i Stöcksjö eldhärjades och totalförstördes strax efter lunchtid. Ingen människa kom till skada, men flertalet kor brann inne. De kor som gick att rädda har en bonde i en grannby tagit hand om. 

undefined
I Stöcksjö brann en ladugård ner till grunden. Ett tiotal djur räddades.

Senare på eftermiddagen kom larm om att två tak till ladugårdar i Robertsfors kommun hade rasat. En av de drabbade ladugårdarna låg i Valsfäboda. Det var Lotta Folkessons son som drabbades där. Ingen människa skadades, men det blev omfattande materiella skador och en ko fick avlivas.

– Inte av rasmassorna utan på grund av att hon blev rädd, hoppade på fel ställe och gjorde sig illa, säger Lotta Folkesson till VK. 

I Gulltjärn där ett tak också rasade befann sig 60 kor i ladugården. De som överlevde fick turligt nog plats hos en annan bonde i närområdet som just installerat en ny mjölkrobot, men ännu inte fått hem kor. Elva av korna hos bonden i Gulltjärn gick inte att rädda. 

– Där finns fortfarande djur som är döda och som inte går att komma åt. Det är inget roligt jobb som stundar där, säger Arne Lindström på LRF.

Bonden i Gulltjärn ska ha skottat taket kvällen innan och höll fortfarande på när olyckan inträffade. Det var bara ren tur att ingen människa kom till skada i takraset.

– Han var ute i färd med att skotta och såg när det hände, säger Arne Lindström. 

undefined
Arne Lindström, samordnare för omsorgsgruppen på LRF.

Lantbrukarnas riksförbund, LRF har en omsorgsgrupp som kan kopplas in vid allvarliga händelser. Omsorgsgruppen ser till att hjälpa den som drabbats, både i det akuta skedet och senare. Både veterinär och präst finns bland annat att tillgå.

– Då djur är involverade blir det extra knepigt, för de måste ha skötsel hela tiden, säger Arne Lindström, som är samordnare för omsorgsgruppen, till VK. 

I ett första skede säger han att det ofta fungerar bra, att grannar, bekanta och andra bönder ställer upp med hjälp.

– Senare kan det komma ett annat skede, när de börjar fundera på hur livet går vidare och då försöker vi ställa upp med råd, experthjälp och självklart med samtalsstöd, säger Arne Lindström.

Den närmaste tiden kommer också de drabbade behöva ha samtal med försäkringsbolagen och för många blir det efter det som arbetet med att gå vidare börjar.

Under torsdagen var det andra bönder som ställde upp och hjälpte till med att ta hand om djuren till de drabbade.

– Det är inte första gången vi får uppleva det här vid tragiska händelser. Den medmänskligheten, solidaritet och det kollegiala som visar sig, säger Lotta Folkesson. 

VK skriver också att det i vissa fall kan vara så att slakthus kan hjälpa till när det gäller att ta om hand levande djur som behöver ett hem. Slakthus har nämligen en så kallad livdjursförmedling där bönder som är i behov av djur kan anmäla det till slakthus. Om det sker en allvarlig händelse där djur behöver ett akut hem kan det förmedlas via slakthusen.

– Därför kan gå väldigt snabbt om allt stämmer. De har även transportmöjligheter och kan ta hand om 20 till 30 djur, säger Arne Lindström.

I de aktuella fallen har det dock varit bönder i närområdet som direkt har varit inblandade och inte slakthusen.

Arne Lindström, som tidigare under lång tid varit ordförande för LRF, säger att det är ovanligt med allvarligare olyckor och att det skulle hända tre på samma dag har han aldrig varit med om tidigare.

– Det var en dag som man nästan gick omkring och grät. Det kom bud efter bud efter bud, det var så hemskt. Att det sker flera allvarliga saker på samma dag finns liksom inte på kartan, säger han.

Det ligger kanske nära till hands att tro att takrasen beror på snö som blivit tung efter plusgraderna. Men vad rasen beror på är ännu inte utrett.

– Det är för tidigt, det får utredningar visa. Jag vill inte spekulera i det, säger Lotta Folkesson till VK. 

Elin Stormare/VK 
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!