Nära coronaviruset fick fäste i Sverige stoppades vårens och höstens högskoleprov, men i förra veckan meddelade högskoleminister Matilda Ernkrans (S) att regeringen ändrat sig i frågan och öppnade för att personer som inte tidigare har ett giltigt högskoleprovsresultat ska få skriva det, skriver VK.
Beskedet fick rektorer för landets högskolor att reagera. I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver 21 rektorer, för olika högskolor och universitet som arrangerar högskoleprovet, att testet inte kan genomföras på grund av avsevärda smittrisker.
Umeå universitets rektor Hans Adolfsson säger i en intervju på universitets hemsida att det vore "oerhört oansvarigt att genomföra ett högskoleprov i höst utifrån smittskyddsläget under pågående pandemi".
Senare på tisdagen samlades riksdagens utbildningsutskott för att att diskutera frågan om ett högskoleprov i höst. Efter att liberalerna bytt åsikt röstade utskottet nej till initiativet.
– Smittskyddsläget är sådant. Det är 22 myndigheter som sagt att provet inte går att genomföra och det fick majoritet i utskottet, säger ordförande Gunilla Svantorp (S).
Enligt TT ska utskottet samtalat med Matilda Ernkrans per telefon, men Svantorp vill inte gå in på vad ministern nu kommer att göra.
Ett positivt besked, enligt Hans Adolfsson:
– Vi var väldigt tydliga i debattartikeln Svenska Dagbladet att vi inte ser det som säkert att genomföra provet – även om man gör det med en begränsning eftersom det skulle bli så många skrivande. Det är bra att utbildningsutskottet också har kommit fram till den slutsatsen, säger han till VK.
Vad händer nu?
– Det är UHR (Universitet- och högskolerådet, reds.anm) som äger frågan och det är de som beslutar om provet ska ges eller inte. Min bedömning är dock att riksdagen inte längre kommer att trycka på regeringen i denna fråga. Sedan vet jag inte om UHR kommer att svänga i frågan, men de har en väldigt bra dialog med lärosäten om genomförbarheten, säger Hans Adolfsson.