Nya idéer för att stötta företagen lyftes vid länsmöte

Under onsdagen genomförde Länsstyrelsen i Västerbotten ett avstämningsmöte kring coronakrisens effekter via Skype med näringslivschefer i länets kommuner. Under mötet presenterades bland annat idéer kring hur man kan på olika sätt kan stötta företagen.

"Det känns verkligen som att vi arbetar bra tillsammans i länet kring coronakrisen", säger Lars Lustig.

"Det känns verkligen som att vi arbetar bra tillsammans i länet kring coronakrisen", säger Lars Lustig.

Foto: Lennart Enkvist

Umeå2020-03-25 14:22
undefined
"Det känns verkligen som att vi arbetar bra tillsammans i länet kring coronakrisen", säger Lars Lustig.

– En av näringslivscheferna i en av de mindre kommunerna konstaterade att ”utan vårt näringsliv så finns ju inte kommunen”, berättar länsrådet Lars Lustig.

På mötet deltog alla kommuner, förutom Dorotea, och företrädare för Svenskt Näringsliv, Företagarna, Västerbottens Handelskammare, LRF, ALMI och Region Västerbotten.

– Vi bjöd in näringslivsorganisationerna till ett möte i fredags och beslutade då att genomföra det här avstämningsmötet med alla kommunerna. Det känns verkligen som att vi arbetar bra tillsammans i länet kring coronakrisen, säger Lars Lustig.

En av de idéer som presenterades var Företagshjälpen som Skellefteå kommun lanserade under onsdagen. Liksom andra åtgärder för att underlätta för kommunens företag som att ge anstånd med betalning av kommunala fakturor till 30 september 2020. Kommunen ska också bli snabbare på att betala sina leverantörsfakturor – inom tio dagar istället för 30.

Det ska även bli möjligt att öppna uteserveringar tidigare och hålla öppet senare på säsongen i år, såvida polisen godkänner det.

–Exempel som flera andra kommuner också är intresserade av att testa. Från Storuman framfördes idén om växling av personal där medarbetare från den hårt drabbade besöksnäringen kan hjälpa till i den hårt belastade vården. I Storuman har hotellen tappat 95 procent av sin beläggning.

Själv lyfte Lars Lustig fram att man mer borde presentera möjligheten till rekonstruktion som ett alternativ till att gå i konkurs om det kärvar med likviditeten. Rekonstruktion syftar till att hitta lösningar för hur verksamheten ska kunna bedrivas vidare och rädda företaget ifrån konkurs.

– Man kan då frysa skulderna och den statliga lönegarantin utgår under en tid till de anställda vilket tillfälligt förbättrar kassaflödet.

När det gäller lönegarantin, som infördes 1996, innebär den att den anställde, dock inte huvudägaren, kan få ersättning för lön som arbetsgivaren är skyldig arbetstagaren genom Länsstyrelsen. Lönegaranti utgår för lön som har intjänats under tre månader före beslut om rekonstruktion men som ännu inte har betalats ut av bolaget.

Lars Lustig konstaterar att coronakrisen slår speciellt hårt mot ungdomar som ofta får sina första jobb på hotell och restauranger.

– Även många av de nyanlända arbetar inom den branschen.

Lars Lustig refererar avslutningsvis till en av näringslivscheferna som kallade den uppkomna situationen som en ”ekonomisk härdsmälta”.

– I denna extrema situation är det oerhört viktigt att vi alla som bor och verkar i Västerbotten samarbetar för att lindra konsekvenserna och det känns det som om vi gör, avslutar Lars Lustig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!