Umeåklubbens framtid står inför en utmaning. Flygplanet SE-MES som kraschade på Storsandskär var klubbens enda flygplan och utan ett hopp-plan är det svårt att bedriva verksamhet.
Peder Nyman är ordförande i företaget Skydive Umeå AB, ett företag som ägs av Umeå fallskärmsklubb och som äger SE-MES. Enligt honom är den viktigaste milstolpen just nu för klubben att skaffa ett nytt flygplan. Frågorna rörande planet och ekonomin har fått vänta tills efter alla nio begravningar. Fokus har legat på att stötta anhöriga och klubbens sorgearbete. Nu är bollen för ett nytt flygplan i rullning.
– Vi har påbörjat ett arbete kring vad för flygplan vi ska flyga till våren 2020. Då började vi i vår ända med att vi ska göra allt i vår makt att vi ska ha ett flygplan på vårt flygfält till våren, säger Peder Nyman.
”I sonderingsstadiet”
Peder Nyman har tillsammans med en grupp piloter, diskuterat vilket slags flygplan som klubben ska flyga med. De har bland annat börjat insamla information från andra fallskärmsklubbar om deras åsikt gällande sina hopp-plan.
– Vi är i sonderingsstadiet just nu. Ska vi flyga en exakt likadan kärra? Vilket egentligen vore mest naturligt eftersom att vi valde att köpa ett sånt för bara sex år sedan, eller ska vi flyga ett annat slags flygplan, säger han.
Om ungefär en månad tror Peder att klubben kommer ha samlat in så pass mycket information att de kan börja utesluta flygplansmodeller och till slut hitta den typ som fallskärmsklubben ska köpa in. Fram tills dess är frågeställningarna många.
– Just nu så samlar vi in fakta om vad det innebär att flyga olika sorters flygmaskiner. Väldigt mycket av det här handlar också om vilken ekonomi vi tror oss kunna ha för att operera med ett flygplan. Vi kommer att göra en slags genomlysning. Alla dörrar är öppna.
Letar finansiering
Försäkringsbolaget där SE-MES var försäkrat har lagt fram en klausul, det vill säga att de vill kunna ändra sitt ställningstagande om haverikommissionen kommer fram till något väldigt avgörande i sin utredning. Peder är inte orolig.
- Flygplanet är det absolut dyraste som en fallskärmorganisation förfogar över. Klubbstuga och fallskärmsutrustningar är i slutändan småpotatis i jämförelse med vad själva flygplanet kostar. Jag ser inga orosmoment över att det skulle bli några problem, vi har haft en bra dialog med försäkringsbolaget, säger Peder Nyman.
Enligt Nyman är ett flygplan en större investering idag än för sex år sedan, när det kraschade planet köptes in. Ofta handlas flygplanen i US dollar och dollarkursen har förändrats sedan SE-MES köptes in.
– Om vi skulle köpa in ett exakt likadant flygplan idag så skulle det vara betydligt dyrare och försäkringen täcker inte den typen av kostnadsökning. Vi har förhoppning på att lösa det. Nästa steg vi har att diskutera är just det, hur ska vi finansiera det här? Problem är till för att lösas.
Utesluter inget
Per-Olov Humla är ordförande i Svenska Fallskärmsförbundet. Han förklarar att fallskärmssporten inte är, likt flera andra sporter, omgärdad av sponsorer och varumärken som har möjlighet att kliva in i ett sånt här läge. Istället måste andra vägar utforskas för att komma framåt. Svenska Fallskärmsförbundet har inte uteslutit möjligheten att själva kliva in för att hjälpa klubben. För att det ska kunna ske, behöver regler ses över och fallskärmsrörelsen komma överens.
– Vi har absolut inte uteslutit möjligheter som att jag gentemot alla klubbar i Sverige och klubbarnas ordförande ställer frågan - hur kan vi från förbundets sida gå in i en sån här extraordinär händelse och hjälpa till? Då behöver vi idrottsrörelsen få ett konsensus eller så får vi rösta.
– Då får vi reda ut det regelmässigt vad det skulle innebära, för ett lån exempelvis - får vi göra den typen av transaktioner? Det kanske är på ett annat sätt i ett privat bolag men nu har vi med en ideell idrottsrörelse att göra, säger Peo Humla.
Henrik Karmehag// Västerbottens-Kuriren