Det var sent på lördagskvällen som det blev bekräftat att barnet, som både uppsökt primärvårdsjouren och Norrlands universitetssjukhus, kunde ha smittats av mässling.
Under söndagen började patienter och personal som kommit i kontakt med barnen att spåras för att kontrollera om de har något skydd mot mässling vilket är en mycket smittosam sjukdom.
– Enstaka individer i sjukvården kan vara särskilt känsliga men det finns inte någon anledning till oro ute i samhället, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark till VK .
Starkt misstänkt fall av mässling i UmeåDet har visat sig att barnet som nu misstänks ha fått mässling var vaccinerad.
– Det finns enstaka, ovanliga fall då man kan få mässling trots vaccin. Men det är ett undantag.
Stephan Stenmark säger också att det är ett frågetecken var barnet kan ha blivit smittat.
– Det är inte lätt att förstå.
Det är just dessa aspekter, att barnet var vaccinerat och att man inte vet var det kan ha smittats, som gör att mässlingsfallet fortfarande betraktas som ett misstänkt fall. Det kan handla om andra sjukdomar som samverkar och skapar symtomen. Just nu tas kompletterande prover för att få svar på frågan om detta verkligen handlar om ett mässlingsfall.
– Vi agerar som om det är mässling och drog därför i gång insatserna under söndag morgon, berättar Stenmark för VK .
För ett år sedan upptäcktes ett stort antal mässlingsfall i Göteborgsområdet. Efter detta genomförde sjukvården i Västerbotten en kompletteringskampanj där de kontrollerade att vårdpersonalen hade ett fullgott skydd mot mässling. Detta är något som de har haft stor användning av nu när de kontrollerar dem som varit i kontakt med det misstänkta mässlingsfallet.
Mässling är väldigt ovanligt i Sverige tack vare att de flesta, som haft sjukdomen eller är vaccinerade, är immuna mot sjukdomen som smittar mycket lätt när den som är sjuk till exempel hostar eller nyser.
– Då sprids små droppar med viruset i. Viruset fortsätter sedan att spridas genom luften och kan till exempel spridas genom flera rum eller i en hel trappuppgång.
Det tar omkring två veckor efter smittotillfället innan personen blir sjuk.
Vaccinet ingår i vaccinationsprogrammet för barn och de allra flesta barn vaccineras mot mässling vid 18 månaders ålder.
Det råd som Stephan Stenmark ger är att inför utlandsresor se över sitt mässlingsskydd. Den som visar symptom ska också i första hand kontakta 1177 vars personal sedan kan förbereda verksamheten som patienten ska besöka för att minska spridning.
Monica G Engström/Västerbottens-Kuriren