Man misstänkt för misshandel på Umeå universitet åtalas

Den man som i början av januari ska ha misshandlat och dödshotat ett kafébiträde på campus, åtalas nu vid Umeå tingsrätt. Mannen förnekar brott, och hävdar att allt handlar om lögner för att stoppa honom från att samla pant, skriver VK. ”Innan han slog mig sa han ”om du kontaktar polisen kommer jag döda dig” – sedan small det”, berättar biträdet i polisförhör.

Mannen fångades på en övervakningskamera i samband med att han hotade en butiksanställd i Umeå 2021. För detta dömdes han i december i fjol.

Mannen fångades på en övervakningskamera i samband med att han hotade en butiksanställd i Umeå 2021. För detta dömdes han i december i fjol.

Foto: VK

Umeå2023-01-21 13:00

Norran har i flera artiklar berättat om den hemlöse mannen i 45-årsåldern som under lång tid ska ha betett sig aggressivt mot personal och studenter vid Umeå universitet.

I början av januari ska mannen, vid två olika tillfällen på kort tid, ha gått till fysisk och verbal attack mot två kaféanställda på campus. Han ska bland annat ha misshandlat och hotat ett kafébiträde genom att slå henne i ansiktet tre gånger med knuten näve och säga att han skulle döda henne om hon pratade med polisen, skriver VK.

– Det kändes hotfullt, jag trodde att han skulle döda mig på plats, säger kvinnan i polisförhör.

– Jag blev rädd att han ska komma tillbaka och döda mig på riktigt. Jag fick ont i kroppen, blev rädd och svimfärdig, säger hon vidare.

undefined
Mannen fångades på en övervakningskamera i samband med att han hotade en butiksanställd i Umeå 2021. För detta dömdes han i december i fjol.

I samband med den första attacken mot kvinnan, under vilken han ska ha tagit ett hårt grepp om hennes handled och hand så att hennes fingrar skadades, sökte hennes kollega efteråt upp mannen och konfronterade honom. Då ska även kollegan ha blivit hotad till livet.

– Jag blev skakig. Där jag träffade honom var en smal korridor. Jag vet att han hatar mig sedan tidigare då jag satt lås på pantkärl och jag har även bett honom att gå flera gånger, säger kollegan.

undefined
Mannen menar att anklagelserna att han misshandlat kvinnan på universitetet kommer från en önskan att förhindra honom från att samla pant.

Mannen är en före detta elitidrottar. Han hade tidigare bostad, sysselsättning och saknade anmärkningar i misstanke- och belastningsregistret. Nu står han inte skriven på någon adress, är skuldsatt och uppges sakna både bostad och inkomst.

Enligt en personutredning som Kriminalvården har gjort så satt han år 2020 av ett 14 dagar långt fängelsestraff för tiggeri i Danmark. Så sent som i mitten av december i fjol dömdes han till tre månaders fängelse för olaga hot, förolämpning och hets mot folkgrupp. Han hade då bland annat dödshotat butikspersonal och uttalat sig nedsättande mot muslimer på olika platser i Umeå.

Nu åtalas han alltså igen, den här gången för två fall av misshandel, tre fall av olaga hot samt övergrepp i rättssak mot de två kaféanställda. Mannen förnekar samtliga brott, och menar att målsägandena ljuger.

– För att de vill stoppa mig från att samla pant. De har gjort liknande saker förut. De försöker sätta dit mig.

undefined
Mannen hade tidigare bostad, sysselsättning och saknade anmärkningar i misstanke- och belastningsregistret. Nu står han inte skriven på någon adress, är skuldsatt och uppges sakna både bostad och inkomst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!