Kronprinsessan invigde toppmötet och fanns på plats under hela dagens program. Engagemanget framgick på flera sätt. Invigningstalet och ett möte med elever från Midgårdsskolan var två exempel på det.
I en paus fick VK som enda media prata med kronprinsessan.
– Det känns väldigt positivt och roligt att det är en sådan uppslutning här i Umeå kring de här oerhört viktiga frågorna. Jag tycker att det varit bra samtal och en bredd i diskussionen.
Kronprinsessan är glad över att många viktiga frågor har lyfts.
– Vikten av samarbete och ökade förståelse när det gäller det lokala, regionala och nationella men även det multinationella. Samtidigt är det enorma utmaningar vi står inför och det måste vi vara ödmjuka inför och också inse att vi skulle ha gjort vår hemläxa för länge sedan, säger kronprinsessan.
Arktis en speciell plats i mitt hjärta.
I sitt invigningstal berörde kronprinsessan sitt eget förhållande till Arktis.
– När jag var barn tog min far med mig på vandringar i Abisko och Tarfala. Sedan dess har Arktis en speciell plats i mitt hjärta. Jag önskar att alla kunde åka dit för att med sina egna ögon se de dramatiska förändringarna som äger rum just nu. Jag inser naturligtvis att detta inte är ett alternativ. Men vad vi kan göra och måste göra är att lyssna på dem med förstahandskunskap. Det är därför vi möts här i Umeå, för att bättre förstå vad som händer i den arktiska regionen och hur den förändringen påverkar oss alla.
Kronprinsessan berörde även hur klimatförändringarna berör rennäringen.
– När vintrarna blir varmare, har renarna svårt att hitta tillräckligt att äta och på grund av torka i andra delar av Sverige är tilläggsfoder extremt dyrt. Färre kalvar överlever och det hotar försörjningen. De samiska renskötarnas situation är bara ett exempel på det komplexa samspelet mellan miljö, ekonomi och politik i Arktis.
Det är bra att fler får upp ögonen.
Att det samiska perspektivet belystes är något som Åsa Larsson-Blind, renägare i Rans sameby, Ammarnäs och ordförande i Svenska Samernas Riksförbund (SSR) uppskattar.
– Det är viktigt att Kronprinsessan är engagerad i klimatfrågan och deltar i detta forum. Det breddar målgruppen för vem som tar del av den viktiga klimatdiskussionen. Det är bra att fler får upp ögonen och förstår allvaret, säger Åsa Larsson-Blind till VK.
Det var på kronprinsessans eget initiativ som mötet med eleverna från Midgårdsskolan blev av och det ägde rum bakom kulisserna till själva forumet.
– Två minuter till, sa kronprinsessan när den förutbestämda tiden för detta möte hade gått ut.
Elsa Holm, Lovisa Aurell, Isak Åström och Elsa Skönby var eleverna som fick träffa kronprinsessan.
– Vi ingår i Midgårdsskolans FN-förening där engagemang för mänskliga rättigheter ingår som en stor och viktig del. Vi ser gärna att klimatfrågan får ta större plats i föreningens arbete och att frågan överhuvudtaget involverar fler unga. Utan klimat, hur ska det då gå att jobba med mänskliga rättigheter? säger Lovisa Aurell.
Det som händer i Arktis stannar inte i Arktis.
Sveriges utrikesminister Ann Linde sa i sitt tal att det som händer i Arktis stannar inte i Arktis.
Kronprinsessans engagemang i den högaktuella frågan fortsätter på olika sätt. 9 oktober sker det genom ett deltagande i invigningen av utställningen "Arktis – medan isen smälter" på Nordiska museet i Stockholm.
Utställningen ger plats åt isens historia och framtid – men framförallt de människor som bor i dagens Arktis genom föremål, foton, design, konstverk, filmer och projektioner.
Många uppskattar kronprinsessans engagemang och kunnande. Lennart Gustafsson, kommunalråd i Malå kommun tycker exempelvis att kronprinsessans tal var ett av de bästa på hela dagen.
– Det är kul att prata med kronprinsessan. Hon är intelligent och vet vad som händer och är orolig, säger Peter Winsor, direktör för Världsnaturfondens globala Arktiska program.
Landshövding Magdalena Andersson är klar på vad hon vill att toppmötet ska resultera i.
– För några år sedan var det här en obekväm fråga. Nu är den högaktuell. Jag hoppas att det landar i att det blir mer verkstad och inte bara ord. Det krävs beslut, säger landshövdingen.
Roland Edlund/Västerbottens-Kuriren